Ако Министерският съвет (МС) не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще напусне управлението. Това заяви вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов в ефира на "Неделята на NOVA".

Той ще поиска правителството да излезе с такова решение преди 17 октомври, когато предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от Европейския съюз да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС.

Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето.

„Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му ”, заяви Каракачанов.

Каракачанов заяви, че в случай че МС отхвърли подобно решение, депутатите на ВМРО ще напуснат мнозинството. По-рано в позиция по темата във Фейсбук Каракачанов написа, че е скептичен за македонската страна ще надмогне себе си и ще изчисти фалшификациите.

"България винаги е имала принципна позиция в подкрепа на Македония както по отношение на нейната евроатлантическа интеграция, така и на нейната стабилност и териториална цялост. Тази подкрепа е била винаги ясна, но и обвързана с това каква политика спрямо България се води в съседна Македония и дали тя отговаря на принципите на ЕС за добросъседство и най-вече на българските национални интереси", пише в позицията на Каракачанов. "Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава, припомня Каракачанов. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка", допълва вицепремиерът.