Пред КСНС министърът на отбраната Николай Ненчев ще изнесе доклад на тема "Състояние на Въоръжените сили и перспективи за тяхното развитие", съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Освен членовете на Консултативния съвет, за участие в заседанието са поканени заместник министър-председателят Меглена Кунева, директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Драгомир Димитров и изпълняващият длъжността директор на служба "Военна информация" полковник Светослав Даскалов.

По закон членове на съвета са председателят на парламента, премиерът, министрите на отбраната, на вътрешните и на външните работи, на финасите, председателят на ДАНС, началникът на отбраната и по представител от всяка парламентарна група.

Президентът и главнокомандващ армията Росен Плевнелиев вече призова парламента да бъде спазен ангажиментът на България към НАТО и да не се намалява бюджетът за отбрана, а дори напротив - постепенно той да се увеличава.

В проекта за бюджет 2015 за отбрана са предвидени 954,589 млн. лв. - почти с 67 млн. лева по-малко в сравнение с тази година.

Военният министър обясни наскоро, че депутатите от ресорната парламентарна комисия са му обещали да съдействат за увеличаване на бюджета за отбрана.
На реплика, че финансовият министър е казал, че тази година не предвижда актуализация на бюджета, Ненчев коментира, че се надява да промени мнението си.

Междувременно днес парламентът ратифицира споразумението за разполагане на комуникационен център на НАТО у нас.