Това каза председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с резултатите от вътрешнопартийното допитване, цитирана от „Фокус“.

Резултатите от проучването дава мандат за обединение на левицата в коалиция заедно зад една обща президентска двойка.

Във вътрешнопартийното допитване не е имало въпрос за името на кандидата, нито на коя партия да е член или не.

"Имената ще се изяснят в процеса на номинации на конференциите, затова не е коментирано в допитването. Това предстои да се уточни“, уточни Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че технологията на този процес ще се развива в две посоки - едната е партийната и включва конференциите, които стартират, а успоредно с това ще се водят разговори с други партии. Ако до събора на БСП на Бузлуджа успеят да се обединят зад президентска двойка, то съответните партии ще бъдат поканени на събора.

Според Корнелия Нинова във външната политика президентът трябва да олицетворява единствено и само националния интерес, еднакво категорично и на Изток и на Запад, да е патриот, който защитава българския интерес.

"Да няма тези вземания на страна, както досегашния президент, което поставяше в риск държавата и националната сигурност в определени моменти. Във вътрешен план да е изключително социалноориентиран президент“, посочи лидерът на БСП.

Нинова благодари на структурите на партията за перфектната организация, на членовете, които са гласували,

"Постигнахме много висока активност в това гласуване“, каза тя и посочи, че то е легитимно.

Нинова обърна внимание, че тези допитвания ще станат практика в БСП. Това питане е показало друго отношение към членовете на партията и те са го оценили, и са подходили сериозно към допитването.

Тя отчете, че активността в страната е 72,45 %. По думите й, общо 72 382 членове на партията са се включили в него.

Явяване на БСП в коалиция на президентските избори искат 72% от гласувалите, самостоятелно - 23 %, да се подкрепи друга партия - 0,56 %. 3, 14 % искат БСП да подкрепи независим кандидат.

В коалиция с партиите от „БСП лява България“ искат 84 % от членовете на БСП, с АБВ - 52 %, с Движение 21 - 49 %, с други партии в ляво 37 %, с ВМРО - 36 %, с "Атака" 9 32 %, с НФСБ - 23 %, с ДПС - 13 %.

БСП е стартирала вече конференции за номинации на имена, за издигане на кандидатури. Те трябва да свършат до края на юли. Започват се и разговори с другите партии.

"Отправяме покани днес към АБВ, Движение 21, ВМРО и другите партии в ляво от понеделник за срещи с тях в парламента открито, прозрачно пред вас, разговори с тях за обединението за обща президентска двойка и платформа на тази президентска двойка. Искаме възможно най-бързо да излезем с кандидатите си“, посочи Нинова и заяви, че, за разлика от ГЕРБ, от БСП не се страхуват, че те ще бъдат охулени.