"Ако вътрешният министър продължава да си затваря очите и да замазва проблемите, тогава ще си подам оставката, но той тръгна в правилната посока. Видях, че е обявил, че трима служители са освободени. Това е знакът, който МВР дава, че насилието не може и не трябва да бъде оставено безнаказано" - това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков на летище София, където посрещна българските състезателки по шахмат, завоювали европейската титла при жените.

"Трябва да продължат проверките и тези, които биеха паднали хора, журналисти и обикновени протестиращи, трябва да напуснат МВР. Това бяха много малка част от служителите на реда там и искам да поздравя останалите, че не позволиха да се поддадат на провокацията", каза Денков.

Вчера той заяви, че не може да е премиер в правителство, "което бие хората по улиците" и заяви, че би се оттеглил, ако вътрешният министър не се разграничи ясно от полицейското насилие на протеста срещу в БФС на 16 ноември. 

Денков отново изрази пълна подкрепа към действията на спортния министър Димитър Илиев и посочи, че не знае защо му искат оставката. "Не съм видял нито една причина той бъде критикуван", каза премиерът и отказа да коментира повече политически теми. 

Затова пък похвали шахматистките, като ги нарече "красиви умове" и обеща подкрепа за спорта. 

"Трябва да се научим да ги ценим и да им помагаме. Исках просто да им покажа, че има кой да ги види. Беше изключително приятно да видя колко голям е интересът към тях. Заслужават го", каза премиерът.

"Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматна програма с федерациите. Знаете, че има проблем с федерациите. Знаете, че лиценз има само едната от тях, в която не са тези състезатели. Това, което е изключително важно, е, че те успяха да се съберат, да направят отбор за европейското първенство, защото можеше и този момент да се изпусне. Разбрахме се с тях да направим среща до края на седмицата, за да видим какво може да направим за федерациите", посочи още той.