"Продължаваме промяната - Демократична България" внесе в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември 2023 г., показва справка на интернет страницата на парламента.

Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов, добавя БТА.

Проекторешението предвижда комисията да се създаде за срок от един месец и да се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип - по трима от всяка парламентарна група.

Записано е, че временната комисия установява всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на Българския футболен съюз, както и действията на служителите на МВР.

Комисията трябва да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти и обстоятелства за действията и бездействията на отговорните лица, се посочва в проекторешението.

След като Българският футболен съюз (БФС) обявява, че срещата между България и Унгария ще се играе на стадион без публика, гражданите заявяват намерение за протест срещу така взетото решение, както и срещу ръководството на БФС, се припомня в мотивите на вносителите.

В тях се посочва, че МВР прибягват до груба сила и използване на водно оръдие срещу протестиращите и, съгласно свидетелски разкази, обявени в медиите, срещу случайни граждани.

"Използването на сила от страна на органите на МВР винаги трябва да се разглежда като последна и изключителна мярка. Демократичният правов ред не търпи подобно погазване на правата на гражданите и безконтролна употреба на сила от страна на органите на власт. Предложената временна комисия следва да установи причините, довели до използване на груба сила, както и дали са предприети необходимите действия сблъсъците да бъдат избегнати или поне ограничени. Гражданите на Република България следва да имат сигурността, че такива действия ще се проверяват и отговорност ще бъде търсена", се посочва в мотивите на проекторешението.