Управляващите се скараха кой да овладява и ползва МВР за партийни цели или натиск на опоненти. Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка, да носи отговорност и да си ходи. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред журналисти.

БСП ще подкрепи създаването на анкетна комисия за полицейското насилие на футболния протест, коментира Нинова.

И добави, че БСП осъжда всички вандалски действия, унищожение на държавна собственост, нападение над полицаи, осъждаме и действията на полицията, с които бяха бити мирни граждани, журналисти.

Искаме истината и фактите, да не се посяга върху мирни хора, да не се замита това под килима, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП призова ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" да подкрепят вота на недоверие към кабинета, да се приключва със "сглобката" и да се нормализира ситуацията.

"Това, което става между Кирил Петков и министъра на вътрешните работи, е невиждано в новата ни политическа история. Партията, която държи мандата на правителството, иска оставка на министър от това правителство и той казва "Не, няма да я дам", защото другата част от сглобката стои зад него и нe дава оставката. Това е още едно доказателство за думите ни от началото на този кабинет до ден днешен", подчерта Корнелия Нинова и добави, че не готвят трети вот на недоверие, но алтернативен бюджет - да.

Малко по-рано стана ясно, че директорът на СДВР е отстранил от длъжност трима полицаи заради полицейското насилие от вечерта на погрома на футболния протест миналия четвъртък. След приключване на проверката, разпоредена от него, са заведени дисциплинарни производства срещу тримата вече отстранени служители на МВР - командир на отделение и двама старши полицаи.

В рамките на по-малко от 48 часа е установено, че петима служители извършват нарушения, каза директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Любомир Николов.