Процедурата за избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията стана повод за остра размяна на реплики и обвинения в задкулисие, едва не се стигна до бой. Наложи се квесторите в пленарната зала да се намесят, за да предотвратят напрежение между депутатите Павел Шопов, Милен Михов и Юлиян Ангелов. Остри реплики звучаха и между останалите политически сили.

Кандидатът за заместник-председател бе само един - Кристина Хитрова. Тя бе предложена от парламентарната група на ГЕРБ. От 2018 година е главен секретар на комисията. Хитрова бе избрана със 119 гласа "за", "против" - 73 и "въздържали се" - 10.

Кристина Андонова - Хитрова има 21 години професионален опит в държавната администрация. Започва професионалното си развитие през 1998 г. като експерт в Министерство на промишлеността по-късно Министерство на икономиката. През 2009 г. тя постъпва в администрацията на Министерски съвет, в дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международни финансови институции". През 2017 г. заема длъжността "главен експерт" в Агенцията по обществени поръчки като осъществява административните актове, вътрешните правила и разпореждани, както и организира изпълнението на задачите между административните звена. От 2018 г. досега Хитрова заема длъжността "Главен секретар в КРС.

За две места като членове на КРС се състезаваха четирима кандидати, но бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" и Ердинч Хайрула( ДПС).

Пленарта зала не подкрепи кандидатурата на Деница Златева, предложена от ПГ на "БСП за България") и тази на Пеньо Пенев, предложен от "Обединени патриоти".

Именно парламентът е органът, който избира заместник-председателят и двама от членовете на Комисията за регулиране на съобщенията. Те се избират за срок 5 години. Съгласно законовите изисквания председателят на комисията се определя и се освобождава по решение на Министерския съвет и се назначава със заповед на министър-председателя за срок 5 години, а един от членовете на комисията се назначава и освобождава с указ на Президента на републиката за срок 5 години.

"Обединени патриоти" оповестиха своя информация за предварителни договорки между ГЕРБ и ДПС за подкрепа на кандидата на ДПС за член на Комисията за регулиране на съобщенията Ердинч Хайрула.

Секретарят на парламентарната група на патриотите Юлиан Ангелов обвини ГЕРБ, че са пренебрегнали кандидата на "Обединени патриоти" за сметка на ДПС:

"И ние се питаме от Обединени патриоти: Кое е управляващото мнозинство - ДПС и ГЕРБ ли са или Обединени патриоти и ГЕРБ. Не сме съгласни да носим негативите на управление, което включва ДПС във властта на всякакви позиции".

Георги Свиленски от БСП реагира на думите на Ангелов и призова патриотите:

"Напуснете управлението и ще ви падне голяма тежест от раменете. И това правителство ще падне и този избор, за който говорите, няма да се случи".

Заместник-председателят на парламентарната група на "Воля" Кръстина Таскова провокира патриотите с коментара, че неведнъж са взимали решения под влияние на ДПС:

"И всъщност излиза така, че ДПС управлява с вас. Действително с кого тогава управляват ГЕРБ. Дали вие не сте откритото лице на ДПС в този парламент".

Процедурата по избор на допълващ състав на Комисията за регулиране на съобщение доведе и до остра размяна на реплики между "Обединени патриоти" и Атака, като се наложи квесторите в пленарната зала да се намесят, за да предотвратят напрежение между депутати.

Павел Шопов от "Атака" скочи срещу кандидатурата на бившите си партьори от НФСБ и ВМРО и обясни, че кадрите им са пълен провал, давайки пример с отминали скандали. Това предизвика реакция от Милен Михов, който настоя за наказание на Шопов, тъй като речта му е непочтителна.

Думата взе доц. Милен Михов от ВМРО и поиска наказание за Павел Шопов. Но той веднага реагира и се опита да прекъсне изказването на бившия си колега. Веднага Юлиан Ангелов скочи да се саморазправя с депутата от "Атака". Стигна се до размяна на обидни реплики и нуждата в скандала да се намесят квесторите. Ангелов нарече няколко пъти Шопов боклук.