Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че цените на горивата падат и ще продължат да падат. В предаването на bTV "Тази сутрин" той беше категоричен, че държавата има решения по проблема и посочи едно от тях. Борисов коментира и протеста на майките, като за пореден път им се извини, но отново подчерта, че евентуална оставка на вицепремиера Валери Симеонов не стои на дневен ред.

"В момента с 20 стотинки ли, с колко са паднали цените на горивата. Полагаме огромни усилия, но това зависи от пазара. Цените падат и ще продължат да падат. Не заради протестите, а защото цената на петрола пада", каза Борисов и подчерта, че когато горивата бяха евтини, никой не е излизал на улицата в подкрепа на правителството

Той заяви, че кабинетът има няколко решения на въпроса и целта е да се подходи толкова изчерпателно, че хората да бъдат убедени, че държавата не разполага с повече възможности. Бойко Борисов отбеляза, че сред мерките в никакъв случай не е намаляване на акциза заради натрупването на много социални плащания, но посочи друга възможна, която е била обсъдена с вицепремиера Томислав Дончев: "Редно е да помолим КЗК да разреши на компаниите всеки ден да публикуват как си формират цените, за да може всеки един човек да може да си ги провери, както сметките за тока."

Премиерът използва телевизионната си изява, да за поднесе за пореден път извинения за обидата към майките на децата с увреждания, нанесена от Валери Симеонов. Той припомни, че проблемът по същество е бил на път да се реши, когато "С едно непремерено изказване ги върнахме на улицата".

"Действително ми е мъчно и ме е яд. Отново се извинявам. Вкарахме се в тема, която решаваме, след като положихме толкова много усилия", каза Бойко Борисов, но отново заяви, че няма да иска оставка от Симеонов.

Той все пак уточни, че ако лидерът на НФСБ е бил само вицепремиер, е щял да бъде "неотстъпчив за неговата оставка", но в качеството му на председател на партия, която е част от коалиционния партньор, това е работа на "Обединени патриоти".

"Кабинетът се крепи на всеки един от нас. Не се обсъжда оставката на Валери Симеонов. Тя стои на дневен ред при Патриотичния фронт. Ако Каракачанов и Сидеров я поискат... Самият той каза "Аз имам споразумение с Патриотичния фронт". Всяка една от партиите има помежду си подобно споразумение", обясни Борисов, а на настоятелните питания на водещия Антон Хекимян дали има план как ще успокои протестиращите майки, отговори категорично, че вече "не е в моите възможности да върна майките от улицата".

Стопкадър от "Тази сутрин" по bTV