Няма да правим нов кабинет в този мандат, но рокади в кабинета ще има, заяви премиерът Бойко Борисов по bTV. Промените в правителството зависят от решенията, които се взимат в коалиционния съвет, кабинетът се крепи на всеки един от нас.

Защо няма да подаде оставка

На въпрос би ли подал оставка на фона на протестите, премиерът припомни, че го е правил два пъти, но отбеляза, че сега цените на горивата падат с 20 ст. - това е пазар. Той посочи че се полагат "огромни усилия" цените да намалеят, но "това е пазар и цените не зависят от нас". Цените падат, но не заради нас, а защото петролът поевтинява, коментира Борисов и изрази надежда протестите сега да спрат.

Предсрочни избори не са необходими. Вдигаме доходите, строим детски градини, каза премиерът. 10% увеличение на доходите в бюджетната сфера, с 500 млн. лева повече пари ще идат в общините, с 380 млн. лева се увеличават заплатите на учителите, над 5 млрд. се дават повече за здравеопазване, 150 млн. повече сме заделили за хората с увреждания, 20 млн. повече за култура, изреди Борисов.

От две години доходите непрекъснато се вдигат, аргументира се той.

Ако един от параметрите на държавата не беше добър - да подам оставка, каза премиерът, като имаше предвид финансовите показатели.

Защо сме най-бедната държава

На поставянето на въпроса за бедността от БСП и президента премиерът отговори с въпроси: коя партия подписа за "Белене" и стоят два реактора за похарчени 3 млрд.; коя партия върза електромерите на хората с ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 - БСП (има предвид "Марица-Изток"); в кой мандат падна КТБ и това струваше 3.7 млрд. лева.  Ако разпределим на хората тези 7 млрд. - какво ще излезе, попита премиерът.

 

Как няма да сме най-бедната държава, когато тези 7 млрд. сме разпръснали за управлението на БСП преди 2 г. - натърти Борисов.

Тръгнали сме от под водата - добави премиерът.

Коя е партията държава

Две години с яростни атаки отвсякъде БСП не могат да ни стигнат. Един път президентът не каза една хубава дума за нас, всеки ден ни напада. Как пък не намериха за едно нещо да ни похвалят, коментира премиерът.

За "Визия за България" - програмата на БСП, Борисов каза, че е "една глупост" и изтъкна, че президентът приема Корнелия Нинова и много е харесал "някои визии". В същото време президентът казва, че е в края на законотворчеството..., подчерта Борисов. А не иска да се среща с кметовете, с шефа на бюджетната комисия, с финансовия министър (те поискаха срещи с Румен Радев във връзка с ветото за увеличения данък за старите коли).

По думите на Борисов партията държава (за която Румен Радев говори в свое изявление) е тази на президента. БСП я има от десетилетия, конгресите й не ги броя - 45, 46. Така че партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. Каква партия държава е ГЕРБ, която е само на 10 г., изтъкна премиерът.

Да ни критикува колкото иска, но когато говори за партията държава не може да не спомене БСП, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Какви коли карахме при БСП (БКП) - лади, москвичи и се чакаше по 12 години, за да си купиш. Ако беше от партията държава, можеше да си купиш без ред, напомни Борисов.