Министър-председателят Борисов ще информира в Страсбург европейските депутати за напредъка и резултатите по основните приоритети през последните шест месеца, сред които е ключовият приоритет - европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, съобщава БНР.

Приоритетът Западни Балкани намери кулминационната си точка по време на срещата на върха в София, събрала след 15-годишна пауза отново лидерите на Западните Балкани и на страните-членки на Евросъюза в търсене на европейска интеграция през инфраструктурни проекти.

Големият пробив в края на българското евролидерство дойде по време на Съвета "Общи въпроси" в Брюксел, председателстван от външния министър Екатерина Захариева, когато след инфарктно заседание се стигна до положително решение за започване на преговори за еврочленство с Македония и Албания.

Очаква се след изказването на премиера Борисов, обръщение да направи председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Предвидена е възможност за изказване на един представител от всяка от политическите групи в Eвропарламента.

Преди участието в пленарната сесия българският премиер ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В края на другата седмица Бойко Борисов ще информира и Народното събрание за резултатите от Българското председателство.

Днес канцлерът Себастиан Курц ще представи пред евродепутатите приоритетите на започналото от 1 юли Австрийско председателство на ЕС.