Ход след ход политическите сили в парламента ни приближават към избори със забързано темпо. Стрелките на изборния часовник заковаха на 12 без 5, образно казано, след като 226 депутати признаха официално с гласуване, че първият мандат е неуспешен.

Това стана по волята на ГЕРБ, но всички останали в пленарната зала подкрепиха предложението на партията на Борисов. Мария Габриел вече не е кандидат за премиер и ГЕРБ са категорични - няма да подкрепят и втория мандат на ПП-ДБ.

Преди това те ги поканиха официално да го споделят като общ и национален

"Да поясним - това не е покана за преговори, това е предложение да изпълним споразумението отпреди 9 месеца. Имаме дълг да предложим реалистична форма за преодоляване на нова политическа криза и го правим, за да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори. При отказ ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата на президента. Очакваме отговор до датата за получаване на втори проучвателен мандат от президента", заяви Атанасов от името на ПП-ДБ.

Всичко свърши, даде да се разбере в кулоарите Бойко Борисов. ГЕРБ декларираха, че няма да се отзоват на поканата на ПП-ДБ да споделят общ, национален мандат, когато дойде техният ред да го получат от президента. Партията го заявява неколкократно вече през последните дни, че втори мандат няма да има, тъй като той няма как да бъде успешен без техните гласове. 

"Ние няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България", казаха в официална позиция от ГЕРБ в отговор на предложението на ПП-ДБ.

"Много исках да има правителство, но то свърши. Използвах всички лостове, всички компромиси. Два пъти Мария Габриел отиде при Денков, за да му каже - "счупвате всичко и във втория мандат нищо няма да се случи", но те - инат или всичко, или нищо", коментира по-рано в кулоарите и Борисов.

Почти едновременно с него отказ от подкрепа декларира и лидерът на ДПС Делян Пеевски. Движението нито ще подкрепи втори мандат, нито желае да получи третия. Пеевски е категоричен, че отиваме на предсрочни избори. 

"Ясно е, че отиваме на избори. Всичко друго е фарс и мъка", каза той днес, а само преди дни поиска "бързи предсрочни избори".

За такива, като изход от изчерпаното 49-ото Народно събрание отдавна настояват от опозицията.

Заяви го отново днес лидерката на БСП Корнелия Нинова. И тя беше категорична, че социалистите няма да дадат подкрепа на втория мандат, нито пък ще вземат третия, ако бъдат посочени от държавния глава, както обичайно е ставало досега.

"Няма да участваме в разговори да подкрепяме втория мандат, не искаме да получаваме третия мандат", заяви Нинова и депутатите й подкрепиха решението на НС за неуспех на първия мандат, защото, по думите й, Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция.

"Възраждане" отдавна настояват за избори и са категорични, че това е изходът от политическата криза. Декларираха го и днес. 

"Истината е, че българинът не е изморен да ходи на избори, българинът е отвратен от това, което се наблюдава през последните години - срамни коалиции", заяви от трибуната на НС зам.-председателят на ПГ Цончо Ганев. 

"Има такъв народ" също са за избори и нямат намерение да подкрепят втория мандат. И за тях най-чистият вариант за излизане от ситуацията е предсрочен вот.

Така рекапитулацията на силите сочи, че пет от шестте политически формации няма да подкрепят не само втория мандат, но дори и третия мандат, поне по заявките и позициите им, изразени до този момент. Единствените, които застанаха зад своята инициатива да опитат все пак да го оползотворят, са от ПП-ДБ. Те продължават да смятат, че хвърлянето на страната в предсрочни избори е вредно. Вторият мандат обаче изглежда обречен, а вероятният изход - предсрочни парламентарни избори, е все по-близо.