Служебното правителство ще обяви части от ГКПП "Капитан Андреево" за стратегически обект. 

"В края на мандата ни предстои да вземем решение, с което части от ГКПП "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност", съобщи в началото на заседанието на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев. "Целта е ясна - да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС", добави той.

"Няма да допуснем българската граница, която е външна за ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба", категоричен беше Гълъб Донев. 

"Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство", добави още той.

Пръв анонс за предстоящото решение на МС направи земеделският министър в служебния кабинет Явор Гечев. След заседанието той потвърди, че държавата ще поеме цялата дейност по контрола на храните.

"С това недвусмислено се слага точка за това какво прави държавата по отношение на санитарния контрол на храните, които влизат през ГКПП "Капитан Андреево". Цялата дейност по контрола на границата за храни ще се изпълнява само и единствено от държавата, а след 6 месеца това ще се изпълнява на място от държавната лаборатория", коментира Гечев пред журналисти в МС.

По време на предизборната кампания темата за проверките на пункта бе основен лайтмотив в изказванията на ПП, които обвиняваха опонентите си за липса на контрол.

Бившите управляващи дори обвързаха уволнението на бившия шеф на БАБХ Христо Даскалов с техните действия на пункта, но Явор Гечев отхвърли твърденията им, като поясни, че Даскалов, който се върна на работа в разрез с правилата, вече като избран депутат, е извършил само за един ден редица назначения без да уведоми министъра.

В традиционните си встъпителни думи преди началото на заседанието премиерът Гълъб Донев честити и празника на Българската академия на науките, която на 12 октомври празнува 153 години от създаването си. Донев припомни, че на днешната дата тогава в Браила е учредено българското книжовно дружество.

Донев пожела "да ценим и следваме идеите на хората на знанието, те вече знаят какво ни предстои в бъдещето".

Снимка: БТА