Готви се решение на Министерския съвет за обявяването на части от пункта "Капитан Андреево" като обект на националната сигурност. Това съобщи пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

Това е нивото на сигурност на обекта, в който на практика неоторизирани лица по националната сигурност не могат да влизат изобщо вътре. Ще повлияе", обясни Гечев.

По думите му ще бъдат отпуснати и средства за обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на пункта.

"Имаме одобрението на министъра на финансите за осигуряване на 6, 5 млн. лева за обществена поръчка, които по спешност да се отпуснат за оборудване на държавна лаборатория на пункта. Границата функционира нормално, контролът се осъществява само от държавата", коментира още Гечев.

Служебният министър на земеделието беше категоричен, че освобождаването на директора на БАБХ Христо Даскалов не е заради казуса "Капитан Андреево".

"Отстраняването на Христо Даскалов от Агенцията по храните е свързано с редица неща, които се случиха за един ден", отбеляза Гечев.

Той добави, че Даскалов е уволнил и назначил по спешност хора, без да го е уведомил.

Ден по-рано на брифинг беше обявено, че директорът на БАБХ е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати, след което уволнил няколко служители и на тяхно място назначил други.

"Някой е заблудил министър Гечев, няма уволнения на служители, само двама служители, които бяха преместени от една структура в друга. Това са наши служители, които нито са уволнени, нито им е увеличена заплатата, а просто са преместени от една структура в друга. Това се прави във всяка институция ежедневно. Така че няма уволнени, няма и външно назначени в БАБХ", отговори бившият директор на агенцията на думите на Явор Гечев.