Пламен Абровски е адвокат, специализирал практиката си в сферата на българското и европейското законодателството касаещо земеделието. Бил е дипломат в Постоянното представителство на Р България към Европейския съюз отговарящ за Общата селскостопанска политика на ЕС и законодателството в горския сектор. Работил е в Министерство на земеделието, храните и горите и в Българска агенция по безопасност на храните. Депутат и Председател на Комисията по земеделие, храни и гори в 46-то и 47-то Народно събрание.

- Г-н Абровски, публикувахте доклад на Европейската комисия за КПП "Капитан Андреево", в който се казва, че там цари пълен хаос. "Продължаваме промяната" изтълкува това като подкрепа в битката й срещу контрабандата на този пункт. Съгласен ли сте с тази трактовка?

- Така би изтълкувал доклада само някой, който или не знае как се пишат тия документи, или умишлено се опитва да манипулира общественото мнение. Няма спор, че ЕК казва, че на границата е хаос. Въпросът е кога и как се е стигнало до този хаос, както и дали е могло той да бъде предотвратен.

В абсолютно всички регламенти и директиви на ЕК за контрол пише, че одиторите проверяват настоящата ситуация. Те не коментират какво е ставало в миналото, а какво се случва в момента на всеки одитиран обект - в случая "Капитан Андреево". За мен остава въпросът защо ние каним ЕК да види какъв хаос сме сътворили. Защото към оня момент всички виждахме и дългите опашки, и неспособността на държавната лаборатория да се справи с всички проби, и напрежението по границата. И съвсем логично ЕК стигна до извода - че България не може да гарантира, че гранично-пропусквателният пункт отговаря на изискванията на Европейския съюз. Но имайте предвид, че одитът не обхваща само плодовете и зеленчуците, както тръбят ПП. Той обхваща всички храни от животински и неживотински произход. Т.е. цялата система е негодна, а не само лабораторията за плодове и зеленчуци.

- Защо ПП ще кани ЕК да констатира нещо, което явно е в ущърб на България?

- Може би защото обслужва частни, а не обществени интереси.

- ПП твърдят, че са отвоювали границата от мафиотските фирми и са пресекли контрабанда за милиарди...

- Какъв би бил логичният начин на действие, ако наистина искаш да се справиш с контрабандата? Преди да правиш каквото и да било, щеше да се подготвиш - щеше да видиш има ли държавната лаборатория капацитет да извършва тази дейност на границата. Ако няма, щеше да поискаш в закона за държавния бюджет да се предвидят средства за закупуване на съответното оборудване, за назначаването на допълнителен персонал. Щеше да си дадеш сметка, че не може пробите от границата всеки ден да пътуват до София, т.е. трябва да си намериш и оборудваш помещение на границата.

- Тоест, смятате, че ПП умишлено са създали хаоса по границата?

- Колкото и абсурдно да звучи, фактите показват точно това. И замисълът е тръгнал още при съставянето на правителството. Аз си спомням как на преговорите ПП много държаха Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ да бъде извадена от министерството на земеделието. Това не се случи. Затова те си сложиха изпълнителен директор и зам. министър, който да надзирава точно тази агенция. Аз съм имал разговори с бившия министър на земеделието, който беше от БСП и който откровено ми каза - ПП отговарят за БАБХ, ние там не се бъркаме.

ПП си назначиха техен изпълнителен директор на БАБХ през януари.

През май премиерът Кирил Петков започна да говори как на границата се вършат едни страшни неща - че камиони минават, без да са проверени нито от митницата, нито от гранична полиция, че БАБХ не знае какво влиза и какво излиза от частната лаборатория там, че има контрабандни канали за какво ли не... Размахваха се едни милиони и милиарди загуби за държавата от този разграден двор. И частната лаборатория беше изгонена. Последваха туш и аплодисменти.

Идилията обаче беше развалена от хаоса, който настъпи на границата. БАБХ започва сама ще извършва лабораторен анализ на ГКПП "Капитан Андреево". Изземва и част от функциите на лицата, отговорни за товара, като задължава ветеринарните лекари и фитосанитари да се занимават с товаро-разтоварна дейност! Дни по-късно на граждански договор към БАБХ се назначават едни "яки" момчета.

Снимка: Личен архив

Началото на юни аз лично посетих ГКПП "Капитан Андреево" и констатирах пълен хаос, липса на каквато и да е предварителна подготовка и часови график за вземане на проби и изпращането им в София за изследване. Дни след моето посещение и след като вдигнах шум по медиите, изпълнителния директор на БАХБ пише докладна до Министерство на земеделието, в която обяснява, че агенцията няма капацитет и иска пари, за да стартира обществена поръчка за купуване на оборудване за създаване на нова лаборатория. Всички знаем, че една обществена поръчка отнема минимум 6 месеца, и то ако не бъде обжалвана. Отделно трябва да има акредитиран персонал.

Или накратко - махаш частната лаборатория от границата, нямаш подготвена държавна лаборатория, която да я замени, настава хаос, който скоро няма да се овладее, защото тепърва ще се обявява обществена поръчка, и точно в този момент ти каниш ЕК да те провери как работиш. Какъв може да е резултатът от проверката?

- Каква може да е целта? Едва ли ПП имат интерес ЕК да разкритикува тяхното правителство, че не се справя.

- Докладът на ЕК е просто средство за постигане на друга, подмолна цел - да се изхвърли една фирма от границата и да се сложи друга на нейно място. Но понеже това няма как да се продаде на обществото, затова се разиграва циркът с уж отвоюването на границата. Всъщност ПП никога не са искали държавата да контролира този процес. Най-лесно се взема един бизнес, като го обявиш за мафиотски и незаконен. После уж вкарваш държавата, която очевидно не е готова да поеме контрола. Викаш ЕК, за да напише негативен доклад. После използваш доклада, за да кажеш, че трябва спешно да се вземат мерки и да се обяви обществена поръчка, за да се поеме този бизнес от някой, който не е свързан с мафията. Защото държавата не може да се справи. Между другото, във филмчето за "Капитан Андреево", което "Продължаваме промяната" разпространи тези дни, има някакъв ветеринарен лекар, който казва, капацитетът на централната лаборатория за 24 часа е между 25 и 35 проби. Интересно къде се изследват останалите проби за целите на контрола в България в момента? Други проби изобщо правят ли се в тази държава? Защото само през "Капитан Андреево" минават сигурно сто пъти повече тирове на ден. Защо не се изследва украинското зърно? Защото държавната лаборатория е задръстена с проби от границата!

- Но те не сложиха частна фирма там...

- Защото не им стигна времето. Правителството падна. А и съдът се намеси, защото в бързината да махнат частната фирма на границата, прегазиха куп закони.

- Значи пак говорим за корупция?

- Или за тотална некадърност. И двата случая не трябва повече да припарваш до властта.

- Някои хора ще ви обвинят, че защитавате частната фирма, която ПП се опитва да изгони от границата.

- Напротив - най-добре е държавата да контролира какво влиза и излиза от България. Но нека контролът да е ефективен, а не фиктивен. Държавната лаборатория трябва да бъде солидно оборудвана и да е в състояние да прави достатъчно проби бързо и качествено. Всичко останало е ПР.

Снимка: БТА

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация