Служебният кабинет реши да предостави емблематичната сграда на "Раковска" 134 на Висшия съдебен съвет за център на европейските делегирани прокурори. Това съобщиха след заседанието министърът на регионалното развитие Иван Шишков и зам.-министърката на правосъдието Мария Павлова.

Считаме, че тази сграда е достатъчно добра, за да може да бъде настанена европейската прокуратура, смята Павлова.

"Настоящето ръководство на Министерство на правосъдието дефинира важността на това да осигури самостоятелна сграда за дейността на европейските делегирани прокурори",  напомни Павлова, като отчете, че този приоритет сега е изпълнен. "С днешното решение на МС считаме, че този приоритет е изпълнен", добави тя.

По повод факта, че там се помещава партийната централа на СДС, регионалният министър напомни, че сградата на "Раковска" 134 е държавна собственост.

"Сградата е с акт за държавна собственост, в момента е под разпореждането на областната управа", каза той. По думите му има малка частна собственост, която се намира на партера, и тя си остава частна.

Предстои ремонт на сградата преди да се настанят българските прокурори, делегирани в европейската прокуратура. "След предоставянето на сградата трябва да се извърши ремонт, ВСС ще реши", каза Павлова.

Министър Шишков обаче обясни, че за целта няма да има необходимост от разрешително за строеж.

"Сградата е административна, тя е с такива функции. Няма да се изисква разрешение за строеж, ще бъде извършен само ремонт", уточни министърът на регионалното развитие.

Намеренията на правосъдното министерство да предостави сградата на европейските прокурори бяха оповестени още през лятото. От СДС тогава реагираха остро и поискаха да останат под наем поне на един от етажите. Лидерът на партията Румен Христов видя политически мотиви.

"Това е обичана от СДС сграда и от нашите избиратели. Тя е символ на промените, символ на прехода и от тази гледна точка ние виждаме един заговор от страна на представителите на БСП, в случая Крум Зарков, за политическо отмъщение", заяви тогава Румен Христов - председател на СДС и вече депутат от коалицията с ГЕРБ.

От правосъдното министерство обясниха, че точно тази сграда е избрана от делегираните прокурори, а договор със СДС няма. Според министерството няма политически проблем, при условие, че сградата е празна. СДС обаче още не са получили предложение за друго помещение.