Илон Мъск е разговарял с руския президент Владимир Путин преди да публикува в Twitter мирния си план за войната в Украйна. Предложението за мир на главния изпълнителен директор на Tesla включваше украински територии да бъдат предадени на Русия. Самият милиардер отрича това да е вярно, като твърди, че е говорил с Путин веднъж преди 18 месеца, а темата на разговора е била космос.

На абонатите на консултанската компания Eurasia Group е изпратен текст, в който американският политолог Иън Бремър твърди, че Мъск му е казал, че руският президент е "готов да преговаря", ако Кримският полуостров остане в руски ръце, съобщи Vice.

Другите условия включвали Украйна да запази постоянен неутралитет и да признае руската анексия на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Бремър твърди, че Мъск е заявил, че Путин му е казал, че тези цели ще бъдат постигнати "независимо от всичко".

Това включва и евентуално използване на ядрени оръжия, ако Украйна нахлуе в Крим. (Полуостровът беше анексиран от Русия през 2014 г.). Според Бремър Мъск е заявил, че "трябва да се направи всичко, за да се избегне този сценарий".

Миналата седмица Мъск публикува в Twitter много сходни предложения за мир в Украйна, като добави предложението референдумите, проведени в анексираните области, които бяха осъдени като фалшиви както от Украйна, така и от Запада, да бъдат проведени отново под надзора на ООН.

Мирният план на Мъск беше заклеймен от украинците, като дипломатът Андрий Мелник написа в Туитър: "Майната ти, това е моят много дипломатичен отговор към вас".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 4 октомври във видеовръзка с пресата, че "е много положително, че някой като Илон Мъск търси мирен изход от тази ситуация".

"В сравнение с много професионални дипломати, Мъск все още търси начини за постигане на мир. А постигането на мир, без да се изпълнят условията на Русия, е абсолютно невъзможно", добави той, цитиран от Ройтерс.