Акцията на ГКПП "Капитан Андреево" бе да махнем един, за да сложим друг. Това е убеждението, с което е останал председателят на земеделската комисия в предишния парламент Пламен Абровски.

В края на миналата седмица излезе одитният доклад на ЕК за контрола на животни и стоки, въвеждани в ЕС. От изводите в него става ясно, че след като държавата поема изцяло контрола на влизащите от Турция храни през май, проблемите на границата се задълбочават, вместо да бъдат решени.

Изводите на ЕК са направени за периода от 6 до 9 юли 2022 г., когато фирмата за фитосанитарен контрол "Евролаб 2011" вече бе отстранена, а лабораторните изследвания за пестициди и товаро-разтоварната дейност бяха поверени на БАБХ .

Целия доклад ВИЖТЕ ТУК >>

"Важно е да отбележим, че когато ЕК идва на одит, тя одитира това, което вижда в момента. Още веднъж подчертавам - описва видяното в момента. Когато през юли месец тази година те са отишли на "Капитан Андреево", са констатирали, че българските власти не могат да гарантират извършването на адекватен контрол към юли месец 2022 г.", обяснява Пламен Абровски в интервю за сайта "Фрогнюз".

Така той се противопоставя на прочита, който от "Продължаваме промяната" разпространиха преди дни. Според партията на Кирил Петков и Асен Василев докладът доказва теза, че проблемите са установени за последните 10 години и вина за тях носят предишните управляващи.

Пламен Абровски разказва, че в него се е затвърдило убеждението, че на "Капитан Андреево" е имало поет ангажимент да се изпълни поръчка, а всички действия са били насочени към това - "да сменим един с друг".

"В първия ми разговор с Кирил Петков през декември м. г. той ми каза, че искат да извадят БАБХ от министерство на земеделието. През декември месец аз разбрах, че целта на ПП да прави тази структурна реформа е само и единствено заради "Капитан Андреево". Отиваме нататък- януари започна да се говори, че "Промяната" искат да правят промени на граничния пункт. Те още преди изборите са знаели, че нещо трябва да направят там. Значи от декември 2021 г. знаеш, че нещо ще правиш на "Капитан Андреево". Поради тази причина си назначиха изпълнителен директор на БАБХ и така я овладяха цялата. След това бе назначен зам.-министър на земеделието, който уж да гарантира политическата независимост на БАБХ. Слава Богу, агенцията не бе изведена от МЗХ, но това не значи, че тя е действала независимо", казва Пламен Абровски.

Той продължава с още подробности:

"Шест месеца по-късно, през май месец, те отидоха на "Капитан Андреево" и започнаха да правят промени, без да са се подготвили. Защото най-малкото е, след като си решил да махнеш една лаборатория, да подготвиш друга. И когато отидеш и кажеш на действащата лаборатория, че тя от утре няма да работи, ти паралелно до нея трябва да сложиш друга. Но от датата на назначаване на изпълнителният директор и на зам.-министъра до май не е извършено нито едно вътрешно действие да се подготви тази смяна. Отиде се и се казва - от тук започва държавата. Но се оказва, че държавата е изключително неподготвена".

Според Абровски така започват проблемите, които "вместо да ги решиш, започваш да ги задълбочаваш". Неофициално той е видял няколко доклада, в които служители, включително и на централната лаборатория, сигнализират ръководството на БАБХ за проблеми и съмнения, че държавата няма да се справи. Поради тази причина едва юни месец държавата стартира обществена поръчка за закупуване на лабораторно оборудване, като тази обществена поръчка все още не е финализирана.

"На 24 юни ти сам казваш на ЕК: "Елате да ме одитирате". И си бил с пълното съзнание, че нямаш капацитет. Тук не говорим само за лабораторните изследвания. Имайте предвид, че в доклада много малко е засегната дейността на лабораторията. ПП удобно се фокусира върху дейността на лабораторията, а пропускат дейността на БАБХ, която е ръководена от "Промяната". Одитът много малко засяга лабораторията. Той казва, че там няма никаква организация. И между другото дава препоръка, че нещо спешно трябва да се направи", казва Абровски.

Той смята, че до момента държавата не е свършила нищо:

"Ако спазваме закона и утре започнем подготовка за закупуване на лаборатория, това ще отнеме поне 6 месеца. За мен това означава, че ние отиваме, създаваме един хаос, който се констатира от ЕК, и след това се казва, че в условия на неотложност, може би тази дейност трябва да се даде на друг. Не виждам друга логика. Другото означава, че на тези места са сложени хора, които по никакъв начин не могат да се справят със задълженията си".

Пламен Абровски е пуснал искане за достъп до обществена информация сегашният министър да направи публични всички документи, свързани с "Капитан Андреево". Той не крие притесненията си, че ЕК може да разпореди тировете повече да не се проверяват на българската граница.

"Проверяват гранична и митници и оставят пломбирани тировете с чушки, примерно, да отидат за Белгия. И там белгийското БАБХ да ги отваря, изследва и проверява. Е за какво тогава ни е ЕС, за какво ни е Шенген и свободно движение на стоки и капитали?! Знаете ли какво ще се случи с Турция, ако на белгийската граница хванат ТИР с пестициди? Той трябва да се върне и да направи същия разход, или трябва да плати на турския оператор, за да се унищожи продукцията в Белгия. А знаете ли как ще се отрази това нещо на стокооборота с Турция и на отношенията на България с Турция?!", пита реторично Абровски.

Според него нито Кирил Петков, нито Асен Василев могат да докажат, че сме изяли тонове храна с пестициди, защото предполагат, без да разполагат с документи.