Първият коментар от страна на кабинета "Денков" за това колко е стабилна "сглобката" след тазсутрешните предупреждения на Бойко Борисов дойде от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. Лидерът на ГЕРБ каза по-рано, че за него "сглобката в момента не съществува" заради "безпринципното поведение на ПП-ДБ". Според министър Попов "размахването на пръст не е фатално, а "публични предупреждения, които трябва да обсъдим". Коментар дойде и от депутата Венко Сабрутев, според когото казаното от Борисов са "предизборни страсти". 

"Като ги слушам какви глупости говорят, не знам дали следващата седмица ще започне работа парламентът", изрази опасение лидерът на ГЕРБ по-рано днес. 

Първият отговор по темата дойде от страна на министъра на околната среда и водите. Пред журналисти Юлиян Попов каза, че според него правителството работи добре и че засега не вижда неговия край.

"Смятам, че напреженията между две партии или две коалиции в една сглобка ли е, плетка ли е, коалиция ли е, какво е, са напълно нормални. Напълно нормално е по време на предизборна кампания, избори, тези настроения да се изострят, просто независимо от изострянето на настроенията и езика, ние трябва да бъдем фокусирани върху програмата, която изпълняваме, и задачите, които имаме", добави Попов, цитиран от БТА.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира и темата за държавния бюджет, като според министъра това е полезно за финансовата рамка на страната.

Според Попов "ще бъде много висока цена бюджетът да стане жертва на предизборни спорове", но отбеляза, че е нормално да има различни възгледи и съгласие, несъгласие. Попов посочи, че вижда един добър знак - "най-сетне бюджетът се превръща в централна тема на българската политика".

"Това беше един голям провал много години на българската политика, че бюджетът някак си минаваше като някаква бюрократична процедура. Това, че сега се спори много върху него, че има доста разгорещени, различни, противоположни възгледи, е добре и се надява този процес да продължи.

Ние трябва да бъдем спокойни и фокусирани и да се справяме с напрежението и да знаем, че това да управляваш, означава непрестанно да се намираш в режим на криза и да работиш в режим на криза и кризисните ситуации да не те отклоняват от това, което правиш. Когато става въпрос за размахване на пръст или обмяна на мнения в социалните мрежи, това аз не бих го възприел като фатално, може би като знаци, публични предупреждения и така нататък, които трябва да обсъдим, да се съобразим или да се справим по някакъв начин с тях, но не като нещо, което би сложило край на един труден, но според мен успешен проект".

Отстъпки по принцип трябва да се правят от двете страни и не само от двете, а от много страни, защото бюджетът е много комплексен инструмент, коментира в отговор на въпрос Попов. Според него трябва да се концентрират върху това да бъде добре балансиран и най-важното е да изпълни целите за трите процента дефицит, за изпълняването на други основни инфраструктурни и социални програми. Смятам, че бюджетът в това отношение е балансиран. Разбира се, като всеки един бюджет, може да се иска и още и се надявам той да мине успешно, добави министърът.

Снимка: "Булфото"

Депутатът от ПГ "Продължаваме Промяната - Демократична България" Венко Сабрутев пък коментира, че според него това са предизборни страсти и "всичко това ще се уталожи след изборите". 

"Факт е, че напоследък г-н Борисов често се шегува. Сериозните неща са, че ако не се направи реформа в службите, които с тяхното активно мероприятие успяха да откраднат вота на над 400 хиляди българи, наистина ще е трудно да се продължи напред", добави Сабрутев.

Той бе категоричен, че "активното мероприятие, което проведоха службите", е сериозен момент, който трябва да бъде обсъден от партиите, подкрепящи правителството.

На въпрос, свързан с приемането на бюджета, което бе поставено под въпрос от Борисов, ако не бъдат подкрепени определени инфраструктурни проекти, Сабрутев коментира, че вярва, че това са предизборни страсти и когато се върнат в парламента, нещата ще се уталожат. Г-н Борисов обича да се шегува, утре очакваме нова порция шеги, каза още депутатът.