БСП внася проект на решение за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Изтече петдневният срок, който по закон се дава в такива случаи на лицето, на което е поискано имунитета, и на парламента. Няма никакво движение - нито Борисов си дава имунитета, нито председателят на парламента го внася за разглеждане в зала. Ние поискахме да се запознаем с материалите, днес ще го направим и ще внесем. След като те нищо не правят, след като той няма доблестта сам да си даде имунитета, а председателят на парламента и мнозинството тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата", коментира Нинова. 

Целта по думите ѝ е да се изпълни законът и да се даде шанс на Борисов "да докаже думите си, че няма нищо общо с къщата в Барселона". 

"Чухме записите за комисията, която да тупа топката 6 месеца, за да се "изпере" Борисов, цитирам. Очевидно целта не е да се установи истината, а да спаси Борисов. Прокуратурата няма думата. Съдът ще каже", изтъкна лидерът на БСП. Заради това левицата е против създаването на комисия, която да реши за поисканите имунитети. 

За създаването на такава комисия настояха от ПП-ДБ, каквато била практиката в Европейския парламент. Лидерката на БСП обясни, че в минали събрания са правени такива комисии, но те са имали живот между 3 и 7 дни. "ДБ и ПП говорят за шест месеца. Е кажете, логично ли е шест месеца една комисия да тупа топката, за да изпере някой политик, в случая Борисов", попита риторично тя. 

Нинова и групата на БСП се качиха в деловодството на парламента, за да се запознаят с внесените от главния прокурор Иван Гешев документи срещу Бойко Борисов по делото "Барселонагейт". На тяхно основание той поиска свалянето на имунитета му. По думите на Нинова документите са между 600 и 700 страници. 

Нинова отбеляза, че документите не били със секретен гриф, но депутатите нямали право на достъп до тях, освен ако не поискат писмено разрешение от председателя на НС. "Това е много странно. Тези документи не са с гриф "Секретно", те са общодостъпни. В същото време на депутатите не се дава възможност да се запознаем с тях и то депутати, които трябва да вземем решение дали да му свалим имунитета или не".

ешев търпи много упреци, че през годините като главен прокурор не направи много неща. Същият главен прокурор ги пазеше тези хора, не започваше наказателните дела, за които и ние много пъти сме сигнализирали. Искам да напомня, че разследването по магистралите започна от БСП преди много време. Димчо Михалевски, Бог да го прости (бел. ред.: починал през 2014 г.), още беше жив, когато ходехме да взимаме ядки. За "Барселонагейт" Елена Йончева направи журналистическо международно разследване - и тогава нищо. Тоест, той търпи упрек за това, че сега се случват тези неща, но бихме искали да ги доведе до край", подчерта още Нинова.

"Държи се като секретарка на Гешев" и "парламентарна актриса" 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев реагира на инициативата на Нинова, като я нарече "асистентка на Гешев" и "добра парламентарна актриса". 

"Не ви ли прави впечатление, че през последните седмици много хора започнаха да играят двойни роли - на депутати, на народни представители, шефове на парламентарни групи и едновременно с това имат двойни роли, други роли. Примерно на секретарки на господин Гешев. Не ви ли прави впечатление, че бутонът Enter работи от Гешев. Госпожа Корнелия Нинова стои, стои, и като някой натисне бутончето, тя започва да играе роля, различна от тази, която ѝ е предвидил народът, като я е избрал. Асистентка на господин Гешев примерно - излиза и почва да развива неговите тези, я от трибуната, я някъде другаде", коментира Манев пред журналисти. 

"Нинова има опит и знае много добре какво пише в правилника за работа с документи в Народното събрание. Чл. 40 ал. 6 нито ограничава, нито забранява на някой народен представител да се запознае с документите, които тя визира", подчерта Манев относно думите ѝ за достъпа до документите по "Барселонагейт". 

Снимка: БТА

По думите му с тях вече са се запознали Тошко Йорданов, Гроздан Караджов, Владислав Панев, Корнелия Нинова, Георги Свиленски. "Няма нито един, който да не е получил разрешение за боравене с тези документи. Качили са се горе, прочели са документите без да правят цирковете на Корнелия Нинова, която е изключително добра парламентарна актриса с риск да засегна гилдията на артистите в България", коментира Манев. 

Той смята, че трябва да се обърне внимание на поведението на левицата в последно време. 

"Имаше ли причини всичко това да се случи - да участват в преговори с нас, да разговарят с нас и изведнъж да минат в друга позиция и да се включват по сигнали на прокуратурата, предполагам, и на Гешев лично. Има ли съмнения за някакви сили, с които ги държи този човек? Записи на лица, свързани с големия въпрос за Нинова продавани ли са оръжия, или не са продавани? Някой комуникирал ли си е с военнопромишления комплекс по нейно време, има ли там някакви съмнения?", попита той и ги призова да му отговорят, ако желаят.

Маноил Манев увери, че ГЕРБ също ще се запознаят с документите срещу лидера си.