Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за снемане на имунитета на народния представител Даниел Александров от ГЕРБ по предложение на Софийската градска прокуратура (СГП).

Искането е във връзка с досъдебно производство, образувано на 31.05.2023 г. В предложението се сочи, че към момента са налице доказателства за привличане на Даниел Александров в качеството на обвиняем за престъпление за блудство. Според наблюдаващият обвинител в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 7 май т.г. в село Бистрица, Даниел Александров чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

На 12.04.2023 г. Даниел Александров е положил клетва като депутат и в това качество се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за възбуждане на наказателно преследване срещу народен представител е необходимо разрешение на Народното събрание или писменото съгласие на Даниел Александров. 

Европейският вицешампион по класическа борба от Дупница веднага след като предложението за сваляне на имунитета му бе направено от Софийска градска прокуратура. Той заяви, че в дъното на това нещо стои неговият развод, който е в ход от около два месеца. "Опитах да го запазя в тайна, но уви. Нищо от това, което е написано по мой адрес, не е вярно. Стоя зад името си и всичко това ще се докаже в съда. Оттук натам не искам да намесвам съпругата си, защото тя е майка на моето дете и ще гледам да запазя нейното достойнство", каза тогава Александров.