Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител от ДПС Димитър Аврамов по предложение на Софийска градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Искането е за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Аврамов, който е привлечен към наказателна отговорност за търговия с влияние.

Случаят е от 2012 г., като бе започнало дело в Специализирания съд, а след закриването му продължи в СГС. Аврамов и двама негови помагачи се явиха пред Темида за това, че през 2012 г. са поискали от земеделеца Светослав Илчовски 220 хил. лв. и право на ползване на земеделски земи, за да се решат проблемите му с областната земеделска служба в Монтана. 

На 20 април обаче Софийският градски съд спря наказателното производство срещу Димитър Аврамов след като той стана депутат и съответно придоби имунитет.

На 25 април Софийската градска прокуратура предложи на Гешев да внесе мотивирано искане до парламента за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Димитър Аврамов. 

След като главният прокурор внесе искането в деловодството на това Народно събрание, наказателното преследване ще бъде възможно след разрешение на парламента или с писмено съгласие на Аврамов имунитетът му да бъде снет. 

Искания за сваляне на депутатския му имунитет бяха изпратени и в предходните два парламента.