Предстоящите реформи в правосъдието, в службите и попълването на регулаторите са условието на ПП-ДБ, за да влезе в преговори с ГЕРБ за подписване на коалиционно споразумение. Това дефинира лидерът на "Да, България" Христо Иванов на общ брифинг на ПП-ДБ в парламента.

"Трябва ясен отговор за това какви реформи ще се правят в правосъдието, службите и регулаторите и очакваме ясен отговор, те са пред скоби за нас", каза Иванов. "И продължаваме доста дни да очакваме конкретен отговор от колегите", добави той.

"Нашето разбиране е, че България не може да разреши трайно политическата криза и да отговори на обществените очаквания за формиране на правителство за втората част на ротацията без да имаме ясен отговор за това какви реформи ще се правят по отношение на борбата с корупцията, върховенството на правото и сигурността", обяви Христо Иванов.

От коалицията канят ГЕРБ на среща във вторник, 5 март, за определяне на правилата за избор на състава на антикорупционната комисия. Това обявиха лидерите на коалицията Кирил Петков и Христо Иванов, като подчертаха притеснението си, че законът е бил приет преди пет месеца, а антикорупционният орган не може да заработи. Според Петков не е нужно срещата да е на ниво лидери, а може да бъде проведена само на равнище юридически екипи.

"Преди пет месеца беше приет законът за антикорупционната комисия. Каним колегите във вторник да внесем тези правила, защото това ще бъде първата институция, в която номинациите да бъдат направени по правила и прозрачно", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Днес беше денят, в който трябваше антикорупционната комисия да заработи, а тя не заработва, защото няма правила", недоволства той.

Петков коментира апела на Бойко Борисов за попълването на КЗК, като отчете: "Аз съм доволен да видя, че започваме да се движим в правилната посока". В същото време Петков направи уговорката, че и там процесът трябва да бъде прозрачен. "Както за КЗК, така и за другите регулатори", добави той.

"Тук не е идеята да сменим една майка с друга майка, идеята е да направим прозрачен процеса", каза Петков. Той изясни, че ПП-ДБ още нямат кандидати за комисията, а искат първо да се проведат преговорите.

В отговор на въпроса дали Борислав Сарафов трябва да остане главен прокурор след случая "Нотариуса" и разкритите обвързаности на магистрати с групата му за изнудване, Христо Иванов каза, че тук се очертават три въпроса.

"Единият въпрос е има ли извършено престъпление. Другият е има ли уронване на престижа на съдебната власт, а трети въпрос е може ли човек, който е въвлечен в цялото нещо, по един или друг начин, да оглавява институцията", каза лидерът на ДБ. И даде да се разбере, че по-скоро не застава зад фигурата на Сарафов и занапред като обвинител №1.