Номинацията на социалния комисар Никола Шмит за общ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на предстоящите избори за Европейски парламент е ясен знак за новата мисия на социалдемокрацията. Това заяви евродепутатът Сергей Станишев преди началото на конгреса на ПЕС в италианската столица Рим, който се провежда на 1 и 2 март. На форума лявото политическо семейство ще избере своя общ кандидат за предстоящите евроизбори.

След първата и втората индустриални революции, именно левицата извоюва днешната социална държава, а след това и социална Европа. Сега правото на труд, на достойно заплащане и условия за работа се смятат за даденост от гражданите на стария континент, но те са резултат на продължителна борба, каза Станишев, цитиран от БТА.

По думите му днес в света се случват три големи трансформации - зелена, дигитална и демографска. Четвъртата и петата индустриални революции вече се случват и ние не можем да се скрием от тях, времето има своите предизвикателства и изисква неотложни действия, посочи Станишев.

Според него са нужни спешни социални мерки, както и инвестиции в образованието като универсален изравнител на шансовете. Зеленият преход трябва да е справедлив, а изкуственият интелект да донесе ползи, вместо страхове за загуба на работни места и посягане върху редица етични аспекти, отбеляза Станишев.

По думите му кандидатурата на комисар Шмит е отговорът на левицата на предизвикателствата на времето.

"Десницата е твърде фокусирана върху интереса на капитала и едрия бизнес - всички инструменти на ЕС са насочени предимно към тях. На фона на това комисар Шмит положи неимоверни усилия за запазване на работните места и доходите в Европа, и за справяне с предизвикателствата, породени от COVID 19. Чрез програмите за краткосрочно възстановяване и чрез акцентирането върху зелените и цифровите сектори, правителствата от лявото политическо семейство успяха да ограничат безработицата, като по този начин осигуриха доходи и перспективи на домакинствата".

Станишев припомни, че след COVID-кризата през 2020 г. за пръв път ЕС прие пакет от мерки, насочени в подкрепа на заетостта и домакинствата, както и за малките и средни предприятия и икономиките на страните членки - NextGemerationEU - за близо 800 млрд. евро. По механизма SURE в подкрепа на заетостта вече са изплатени над 98 млрд. евро, добави евродепутатът.

По думите му европейските граждани са разумни и биха се доверили на кандидат, който има решения на проблемите. А решението в днешния ден са социалните мерки, които да гарантират, че никой няма да бъде изоставен зад борда, посочи Станишев.

В подкрепа на кандидата на ПЕС в италианската столица се събират германският канцлер - Олаф Шолц, премиерите на Испания, Португалия, Дания и Румъния - Педро Санчес, Антонио Коща, Мете Фредериксен и Марсел Чолаку, лидерите на партиите от семейството, евродепутати. Конгресът ще приеме и свой манифест за вота през юни.