Парламентът отпусна единодушно парични награди, равносилни на пожизнена пенсия, на редица музиканти и певци, лишени от документи за трудов стаж след загубения архив на "Концертна дирекция".

Вносители на предложението са народните представители от ГЕРБ-СДС. Държавните парични награди са ежемесечни за особени заслуги към българската държава и нацията за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Така пожизнено и всеки месец по 500 лв. ще получават Стефка Иванова Берова, Йордан Светославов Марчинков, Богдана Иванова Карадочева, Николай Георгиев Балинов, Величко Маринов Маринов и други.

Сред хората, на които се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 350 лв. месечно, са Никола Борисов Динев, Марин Стоянов Цветков, Красимир Стефанов Янакиев, Румен Атанасов Илиев и Иван Христов Бояджиев. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата, информира БТА.

Председателят на комисията по култура и медии Тома Биков обясни, че това решение цели да компенсира щатни служители на "Концертна дирекция", които са работили от създаването ѝ до 1990 г. "Това са в голяма част от случаите известни български музиканти. Към този списък са включени и технически сътрудници, които също са били щатни служители", каза депутатът. По думите му проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен по независещи от тях причини и тези хора не могат да докажат различни години стаж.

"През 2021 г. беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста, според мен, не добре направени", отбеляза Биков и добави, че по този начин не е бил решен проблемът. Сега тези хора ще бъдат компенсирани за това, че са били ощетени, категоричен е той.

Иван Ченчев от "БСП за България" изрази неудовлетворение от начина, по който днес трябва да гласуват решението. "Това си беше изцяло в прерогативите на комисията по култура и медии и изведнъж, видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си слага подписа тук, коментира депутатът. По думите му Борисов нито е присъствал на дебати, нито има понятие от тях. Неговото присъствие, подписът му под решението го прави политическо, изрази недоволство Ченчев, като добави, че иначе то е консенсусно.

"Ще подкрепим, тъй като това са наши заслужили творци и вероятно те не са само 129 - едните с пожизнената награда от 500 лв., другите с пожизнената награда от 350 лв.", заяви Ченчев. По думите му друг е въпросът как се преценява размерът на тази награда, тези хора заслужават много повече. Жестът ще бъде направен и е отдавна заслужен, добави той.

"Сигналът при мен дойде от Борисов, обясни Тома Биков, като добави, че оттам нататък решението е на целия парламент. Това е политическо решение и няма нищо лошо в него, смята Биков. Той изрази надежда българската култура все повече да бъде обект обект на политически решения, които да я превръщат в част от политическия дебат, защото тя е достатъчно важна, за да бъде част от него и да бъде част от политиката.

Музикантите и техническите лица, които са включени в този списък, получават това, което им се полага по право, отбеляза Христо Петров - Хазарта. Той добави, че всеки се осигурява и когато остарее, получава право да има пенсия, и тези хора са се осигурявали и имат право да си получат пенсиите. "За съжаление, законът в този му вид, не дава тази възможност, когато тези документи са загубени, те да получат това, което заслужават по право, затова е измислен този начин, затова е такова предложението", обясни Петров. По думите му това не е награда за тях, подаяние или особена заслуга. Това е тяхно право и те си го заслужават така, както всеки друг български гражданин, който се е осигурявал, добави той. По думите му формата на награда е такава, само защото няма друг начин това да бъде прието.

Костадин Костадинов от "Възраждане" отбеляза, че вчера на заседанието на комисията по култура решението за списъка било прието консенсусно. Според него е редно оттук насетне всякакви бъдещи подобни награди също да бъдат вземани с консенсусно решение. 

Манол Пейков от ПП-ДБ изтъкна, че търсенето на консенсус е възможно само когато работиш с хора, които работят на базата на принципи и здрав разум. Той отбеляза, че има парламентарни правила и тези решения се вземат с мнозинство. Фактът, че вчера всички бяхме единодушни, е прекрасен, но той е просто едно случайно съвпадение, каза Пейков. Той добави, че тези културни дейци заслужават такива награди.