От ПП-ДБ отрекоха да са обсъждали преждевременното отстраняване на Рая Назарян от председателския пост на Народното събрание. Това заяви в кулоарите на НС пред медиите депутатът от групата Александър Симидчиев по повод неофициалната информация, че това ще е тема на заседанието на ПГ във вторник вечер. По думите на Симидчиев е била дискутирана само проектопрограмата за работа на парламента точка по точка, съобщи БТА.

Попитан дали той бил гласувал за отстраняването на Назарян отговори, че това е нещо, което може да бъде решено като група. Ако някой предложи такава точка, ще се съберат на заседание и ще решат, обясни депутатът от ПП-ДБ. Според предварителната информация, от групата са провели неофициални разговори с формациите извън ГЕРБ и ДПС на Пеевски за отстраняването на Назарян, за да могат след това да излъчат председател на НС, който да приеме поста на служебния премиер.

В края на миналата седмица, според медийни публикации, е имало тайни срещи между представителите на ИТН, ПП-ДБ и ДПС без Пеевски и група. Заради въпросните срещи Иван Ченчев от БСП призова за свикване на Националния съвет на партията. Вчера преди заседание на парламентарната група на ПП-ДБ на въпрос дали има заговор за свалянето на Рая Назарян от председателския пост Даниел Лорер заяви, че няма да коментират преди да се срещнат с колегите си от малката коалиция - ДБ. "Няма да коментираме още, нека се срещнем и с колегите от "Демократична България", каза вчера Даниел Лорер от ПП-ДБ, попитан има ли заговор за сваляне на Рая Назарян.

В ГЕРБ не очакват тяхната съпартийка на трибуната на НС да бъде свалена от поста, стана ясно от коментара на Деница Сачева пред журналисти в парламента.

"Би било доста жалко този парламент да завърши по този начин", добави Сачева. "Всяка политическа и парламентарна група има право да прави каквото намери за добре. Оценката за тези действия ще бъде дадена от избирателите съвсем скоро", каза още зам.-председателката на ГЕРБ, а лидерът Бойко Борисов предупреди още миналата седмица, че партията ще приеме много лошо подобна стъпка.

От БСП отрекоха да са участвали в завера за отстраняването на парламентарната председателка. "От БСП сме се участвали в разговори за съставяне на редовен кабинет с третия мандат", каза лидерът на ПГ Борислав Гуцанов. 

"Добре е служебният министър-председател да бъде равноотдалечен от всички политически партии", каза пък председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов.

По думите му за БСП няма значение кой ще е следващият служебен министър-председател. "Това е решение единствено и само на президента. За нас е важно изборите да бъдат честни и служебният кабинет да не си позволява да се намесва в изборния процес", обясни депутатът.

Независимият Калоян Методиев, който е от близките на Нинова депутати и не беше допуснат в редиците на парламентарната група на БСП, потвърди, че ще подкрепи свалянето на Назарян. Според него има такава готовност.

"Аз съм гласувал срещу избирането на Рая Назарян, така че ще подкрепя и свалянето ѝ", каза той. "Възможно е да се съберат 80 гласа, но ще бъде на ръба на компромиса и на надлъгването между тези, които трябва да съберат гласовете. Виждам, че всеки иска друг да го внесе, да се подпише последен, тоест тече прехвърляне на отговорност", коментира Методиев.

На въпрос, свързан с издигането на Иван Иванов от "БСП за България" за поста на председател на 50-ото НС, каквито медийни публикации се появиха, Методиев заяви, че Иван Иванов като предложение е подигравка с държавата. "Това ще е абсурдна ситуация - подобна фигура дори да се доближава до мястото на председател на парламента", добави той.

"Видях името на член на ИТН, но всичко е в сферата на спекулациите. Виждате, че ситуацията се мени буквално за часове, така че днес съм сигурен, че договорките ще текат преди всяко индивидуално гласуване, няма яснота, никаква стабилност, ще е горещ ден за политиката в България", каза още той.

Според публикации в медиите, опонентите на ГЕРБ и ДПС на Пеевски с този ход целят да излъчат друг потенциален служебен премиер, който да бъде одобряван от всички. Назарян вече отказа да заеме поста по време на среща с президента, а принципна готовност изразиха засега само трима - сегашният премиер Димитър Главчев, подуправителят на БНБ Петър Чобанов и зам.-шефката на Сметната палата Горица Грънчарова. И тримата са в конституционния списък от висши държавни чиновници, според последните промени , които прокараха именно ПП-ДБ заедно с ГЕРБ и ДПС. Очаква се президентът да обяви кого ще предложи за служебен министър-председател след консултации с парламентарните групи.