Нова порция политически престрелки между България и Северна Македония. След като в свое интервю евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че Европейската народна партия е информирана за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и че ще поиска изключването ѝ от ЕНП, премиерът на югозападната ни съседка Християн Мицкоски нарече това "добра първоаприлска шега". 

Вчера пред БНТ, в коментар за провокациите от РСМ към България от последните дни, Ковачев заяви: "Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес", партията на Виктор Орбан. Това си е тяхно желание и те се отдалечават много от ценностите на ЕНП". 

Според евродепутата от ЕНП/ГЕРБ в Република Северна Македония нямат желание за европейска интеграция и търсят извинение защо това няма как да се случи: 

"Проличава едно желание на сегашното ръководство на Република Северна Македония да не продължи по пътя на европейската интеграция. Търсят си някакво извинение пред тяхната общественост защо това няма как да се случи и извинението е, разбира се, като бъде очернена България". 

Ковачев е категоричен, че България с нищо не е дала повод за такива провокации. "Напротив, ние се държим изключително цивилизовано, европейски, искаме добросъседство", смята той. България трябва да спазва европейския дух и да очаква от странните кандидатки да изпълняват поетите ангажименти, акцентира още Ковачев в отговор на въпроса трябва ли страната ни да втвърди политиката си по отношение на Северна Македония.

"Ние няма какво друго да правим, освен да настояваме за тяхното изпълнение и да искаме и от нашите партньори, както и от САЩ, да повторят това многократно пред Скопие", каза още евродепутатът. 

Интервюто бе цитирано в медиите в югозападната ни съседка, а днес премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски коментира, че намерението да се инициира изключването на ВМРО-ДПМНЕ от Европейската народна партия е "добра първоаприлска шега". 

Попитан за коментар на думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че за изявления като тези на вицепремиера в правителството на Мицкоски Александър Николоски трябва да следва оставка, северномакедонският премиер посочи, че заместникът му вече е отговорил и че Северна Македония "не трябва да попада в капана на предизборната кампания и реториката, която е част от предизборната кампания в България".

"Съжалявам, че поради липса на сериозна визия, стратегия и проекти главна тема в България искат да бъде (Северна) Македония и македонският въпрос. Пожелавам им успешна кампания и след седми път накрая да изберат стабилно и политическо правителство, с което ние, като македонци, да изградим добросъседски и истински отношения. Това се очаква от добрите съседи и затова съществува Договорът за добросъседство", каза Мицкоски, който в Щип присъства на началото на ремонтни дейности на улица.

В отговор на въпрос за резултатите от посещението му в Брюксел, Мицкоски отново повтори тезата си, че няма да позволи билатерализиране на преговорния процес на Северна Македония, предаде кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. 

"Френското предложение е предложение, не е договор. В Договора за приятелство и добросъседство (с България) е посочено, че нашият източен съсед ще ни подкрепя в евроинтеграционния процес и няма да ни спира. Политиката трябва да се води на базата принципи и ценностите на критериите от Копенхаген, а не на базата на двустранни спорове, обструкции, национализми и въпроси, свързани с идентичността. Това казах в Брюксел", заяви Мицкоски.

Отношенията между София и Скопие се изостриха след посещението на македонската президентка Гордана Силяновска-Давкова у нас миналата седмица. Повод за това стана фактът, че знамето на РСМ не бе поставено в президентството, където тя разговаря с държавния ни глава Румен Радев.

Президентът Радев обаче обясни, че визитата на Силяновска-Давкова е била неофициална и по протокол това не се изисква. Напрежението обаче ескалира още повече, след като вицепремиерът Александър Николоски нарече българите "мизерници". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката, а Николоски върна с нова порция нападки, намеквайки за снимките с кюлчетата злато.