Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти.

На днешното заседание "за" гласуваха двама народни представители, "против" бяха шестима. Двама дадоха вот "въздържал се", предава БТА.

Законопроектът е внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители. "Важно е за българското общество да бъде отчетен фактът, че понастоящем както медиите, така и организациите, създадени въз основата на правото на сдружаване, са проява на обществена самоорганизация, а тяхното функциониране допринася за демократичния контрол и обществения дебат. Всички тези лица и организации играят ключова роля при формиране на общественото мнение", каза Костадинов.

По думите му прозрачността на медиите, сдруженията, асоциациите и фондациите е от първостепенен обществен интерес.

"Понастоящем чрез пряко външно финансиране на средства за масово осведомяване, на отделни разпознаваеми обществени личности и на сдружения в частна или в обществена полза и фондации биват целенасочено налагани чуждестранни политики, идеологии, откровено частни икономически интереси на чужди субекти. Това налага регистрацията на всички лица, получили и получаващи чуждо финансиране", посочи Костадин Костадинов.

Моделът на този закон е първоприложен през 1938 г. в САЩ, допълни той. Според него този закон не забранява стипендии или търговски дейности.

Това, че законът е заимстван от американския закон, е "откровена лъжа", каза Манол Пейков ("Продължаваме промяната - Демократична България"). "Този закон не е заимстван от американския, а е буквално преведен от руския закон. Първо, в американския закон за чуждестранни агенти се обявяват хора, които работят за чуждестранни правителства. Тук нещата са направени изцяло по руски образец и ако получиш финансиране от външна страна, ти си обявен за чуждестранен агент", отбеляза Пейков.

От няколко месеца виждаме как през различни закони се прокарват различни репресивни мерки, каза Стоян Михалев (ПП-ДБ). "През един закон се прокарва преследването на учителите, през друг закон се прокарва преследването на лекарите. През трети закон започват да се прокарват заплахи и разделение на обществото така, защото всички да се изострят едни срещу други и хората да ги е страх да изразяват дори свободно мнението си", посочи той.

По време на заседанието на комисията Тома Биков (ГЕРБ-СДС) каза, че е против този законопроект. "За мен е важно, когато се приемат някакви закони, те наистина да отразяват обществената необходимост от тях. За мен няма никаква необходимост от това някой да си пише на сайта откъде получава финансиране", каза той. Според него думата "агент" на български език има различна конотация от "agent" на английски. "Ако тръгнем с мотивацията да заклеймим някого като шпионин, като изменник на родината, като нещо, което трябва да бъде сложено върху него клеймо и печат, за мен нищо добро няма да произлезе", посочи Биков.

"Има в момента действащ закон, който изяснява източниците на приходите за медиите. Друг въпрос е как се прилага и как действа", отбеляза Димитър Николов (ГЕРБ-СДС). Няма да подкрепя този законопроект по много причини, но преди всичко - защото смятам, че това е репресивен закон, каза Петър Николов (ГЕРБ-СДС).

"От Движението за права и свободи не подкрепяме закона, защото в българското общество разделителните линии са достатъчни по много причини. Този закон отново ни поставя пред едно изпитание - да въведем нови разломи, от които нямаме нужда", посочи Хюсеин Хафъзов (ДПС).

Любен Дилов-син (ГЕРБ-СДС) отбеляза, че ще гласува "въздържал се". Негативното звучене на думата "агент" наистина е факт, който не може да бъде заобиколен, посочи той. Според него този законопроект няма да може да осветли нерегламентираното финансиране на медии и на влияние. Любен Дилов-син разказа, че се готви нов закон за меценатството за следващия парламент. "Този закон ще влезе, в този си вид, в пряка колизия с много членове на този закон, който ние готвим в момента", каза той. Отбеляза, че закон за публичност на лобизма би могъл да изсветли много от механизмите, визирани от вносителите на законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти.

Катя Кайрякова ("БСП за България") също отбеляза, че ще гласува с "въздържал се". "По принцип, като дух приемам това, че обществото ни е подложено на много силно влияние. Но има някои неща в текстовете вътре, които ме смущават и подлежат на дискусия и обсъждане", посочи тя.

В рамките на днешното заседание парламентарната комисия по културата и медиите прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето, внесен от Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и група народни представители.