Двама от "домовата книга" в Конституцията са дали принципно съгласие да бъдат назначени от президента Румен Радев за служебен премиер. Принципно съгласие вече са дали подуправителят на БНБ Петър Чобанов и зам.-председателката на Сметната палата Горица Грънчарова, съобщава "24 часа", като се позовава на източници от "Дондуков" 2. 

Президентът вече е провел разговори с тях и продължавал консултациите с хората от конституционния списък. И Чобанов, и Грънчарова отказаха първия път, когато единственият приел беше Димитър Главчев. 

Самият Чобанов потвърди, че двамата за разговаряли и не изключва да приеме, пише "24 часа". Попитан дали е приел да бъде служебен премиер, бившият финансов министър и бивш депутат от ДПС отговори така:

"Това не е приоритет в кариерното ми развитие, но има определени хипотези, при които бих обмислил предложението. Ако установя, че се появяват екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната, заплашват държавата, тогава бих приел". 

Още предварително пък друг от списъка, настоящият служебен премиер Димитър Главчев, публично обяви, че е готов да продължи да управлява правителството до избора на редовно. Според БСП обаче Главчев няма да остане служебен министър-председател, а ще има нов.

Покана към управителя на БНБ Димитър Радев пък нямало да бъде отправена заради разбирането, че това би застрашило политическата независимост на БНБ, която е много важна за приемането ни в еврозоната. Председателят на парламента Рая Назарян вече отказа на президента по време на вчерашната им среща, а според медията, по инициатива на ПП-ДБ, от снощи активно е бил задействан сценарият за свалянето на парламентарната шефка и заместването й с удобен за президента Румен Радев човек.

Вече е имало две срещи по темата, в момента тече и онлайн заседание на ръководството на парламентарната група. Самата група на ПП-ДБ ще се събере на заседание в 19 ч. и се очаква да одобри свалянето на Рая Назарян от поста и кой да бъде избран на нейно място. Според някои източници за нов председател на парламента е бил харесан Иван Иванов от БСП.

От ПП-ДБ още вчера предложиха и промени в закона за Сметната палата, които биха позволили избор на нови заместници от НС и потенциални нови кандидати.

Завъртя се и темата за избор на нов омбудсман - също фигура, включена като потенциален кандидат за служебен кабинет от домовата книга, пише "Сега". ГЕРБ по-рано обявиха, че евентуална смяна на председателя на НС с нов, който да може да поеме поста на служебен премиер, много ще ги разсърди. Тази "завера" бе определена от лидера на ИТН Слави Трифонов като пълна глупост. ИТН отричат да участват в такива преговори.