"Най-яростният защитник на санкционирания по закона "Магнитски" - така от ПП-ДБ определиха новоизбрания председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

"Днес Народното събрание произведе една добра и една лоша новина. Добрата новина е, че то може да започне работа, има избран председател и една по една основните дейности стартират. Лошата новина е, че този председател е най-яростният защитник на санкционирания по закона "Магнитски", заяви на брифинг в кулоарите на парламента Николай Денков. Той добави: 

"Рая Назарян съвсем скоро направи следното изказване: САЩ са подведени и за ГЕРБ санкциите по "Магнитски" нямат стойност. Явно така се става председател на Народното събрание в този случай. Много ясно се вижда от трибуните по каквито и да било различни поводи, изведнъж изскача някой и почва да говори срещу ПП-ДБ. Това се случва и ще се случва, защото ние сме единствените, които останахме да се борим срещу корупцията" 

Идеята за експертно правителство, каквото поискаха от ГЕРБ, БСП и ИТН, Деков не намира за добра, тъй като в такъв случай нямало ясна политическа отговорност. "Експертните кабинети са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия. Важно е кой носи политическа отговорност за едно правителство. За нашето редовно правителство ние носихме политическа отговорност и тези, които са го подкрепяли. Готови сме да защитаваме всяко едно решение, което ние сме направили. Когато сложите експертен кабинет с идеята, че сме го избрали, но нямаме отношение към него, това е рецепта за катастрофа и се надявам да не стигнем до там", добави Денков. 

По-рано във Facebook съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков написа, коментирайки вота на депутатите от ИТН "за" Рая Назарян като председател на НС: "Малкото ДПС. Най-накрая Слави Трифонов бе използван за това, за което бе създаден". 

Депутатът Божидар Божанов от ПП-ДБ пък припомни пред журналисти, че последното правителство, рекламирано като експертно, е било това на Пламен Орешарски. "Знаем, че то всъщност бе политическо правителство на ДПС", каза Божанов.

От коалицията коментираха и направените от служебния кабинет кадрови промени по върховете в специалните служби. 

"В сянката на парламентарните процеси, които текат в момента, продължава чистката и превземането на българските служби. Вчера са освободени директорът на ДКСИ Цвятко Георгиев и зам.-председателят на ДАТО Димитър Костов. Въпросът е, че това излиза извън духа на ролята на служебния кабинет по конституция и едновременно с това няма никаква информация какво е основанието това да се случи. То се случва на тъмно и без никаква прозрачност на този процес", заяви Йордан Йорданов.

Преди това съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Демократи за силна България" Атанас Атанасов написа във Facebook, че "след като проведе "честни и прозрачни" избори (бел. ред.: поставено в кавички) правителството на Главчев овладява изцяло тайните служби! Въпросът е Кой и в чий интерес го прави?!". Атанасов припомни, че Георгиев и Костов са назначени от правителството Денков.