Депутатът от "Величие" Дарин Георгиев заяви в ефира на Нова тв, че е оказван натиск върху лидера на партията и депутат Николай Марков. Той бил свързан с гласуването на парламентарната им група за избора на шеф на парламента. Според него това е била и причината Марков да закъснее за полагане на клетвата по време на първото заседание на 50-отото Народно събрание в сряда сутринта.

Обсъждайки несъстоялата се лидерска среща между Марков и Борисов, за каквато имаше покана от водача на "Величие" и отказ от създателя на ГЕРБ, Георгиев заяви, че са били търсени "не само за неофициален разговор", а и е имало "натиск относно днешното гласуване". Запитан какво точно се е случило, той каза: "Това трябва да попитате Марков. Аз не съм участвал в разговора, така че мисля, че това е коректното".

"На Марков някой му се е обадил, така ли?", попита водещата. "А защо мислите, че закъсня?", отвърна депутатът и шеф на охраната на "Исторически парк". След което уточни: "Имало е среща, да, при която е оказан много, много сериозен натиск за това как да гласуват депутатите от "Величие"".

На уточняващия въпрос на водещите търсил ли е Борисов "Величие" за разговор, Георгиев отговори: "Не само за разговор, но и за натиск относно днешното гласуване".

Той не пожела да конкритизира с кого точно е била срещата на Николай Марков, предвид, че самият Бойко Борисов беше в пленарната зала, но каза, че основната й тема била да се подкрепи Рая Назарян.

Депутатът добави, че ще уведомят прокуратурата за оказван натиск.

"Закъснението на Марков е форма на протест", коментира впоследствие Георгиев. "И форма на натиск", добави след това той.

Днес самият Николай Марков при влизане в Народното събрание каза, че след края на заседанието ще изнесе подробности.

"На дневен ред стои кандидатурата на Рая Назарян за председател на Народното събрание. От "Величие" ще останем постоянни в нашата позиция и няма да подкрепим кандидата на ГЕРБ. Вчера също имахме наш кандидат - проф. Юлия Матеева, като това е първият довод да не подкрепим другите представители", каза още в студиото на "Здравей, България" Дарин Георгиев.

"След промените в Конституцията има хипотеза, че председателят на Народното събрание може да стане следващият министър-председател в служебно правителство", обясни той. "Ние не искаме хора от ГЕРБ и ДПС да решават съдбата ни", коментира депутатът отказа си да я подкрепят.

Запорите на НАП също били част от инструментите, които се използват срещу партията му, каза още Георгиев.

 Според него основната задача на "Величие" е да "изсветли" политическите процеси в страната.

"Нашето мнение е, че не трябва да даваме военна помощ на Украйна, за да не бъдем въвлечени в по-висока фаза на войната. Ние ще изобличим какво се случва във "Възраждане", но няма да си служим с обидния език, с който те ни определят", каза още Георгиев.

Той сподели, че цял живот е работил в сферата на сигурността, като е бил в Ирак, Афганистан, Африка, а след това се е занимавал с охранителна дейност в "Исторически парк". Дарин Георгиев е бил и директор по сигурността към ФК "Ботев" (Пловдив). Три пъти е бил прострелван по време на военните си мисии, но не пожела да коментира подробности за тази част от своя живот.