Българите заслужават да върнат на трапезата си качествените родни плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти. В управленската програма на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" малките и средни ферми у нас стават национален приоритет, изтъкват от политическата формация.

Обединението ще подкрепи българското производство на качествени, разнообразни и чисти храни с адекватни политики, така че България отново да стане важен производител и износител, а до българската трапеза да достигат по-качествени храни на по-ниски цени.

Преди години страната ни е била важен износител, а сега внасяме 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата и 30% от млякото. През последните десетилетия управляващите в България изоставиха родните производители, като задушиха развитието им с лобистки и необмислени политики, корупция и източване на еврофондове за земеделието.

Една от най-важните причини цената на основни хранителни продукти в България да е по-висока, отколкото в ЕС, е именно високото ниво на внос. Анализите сочат, че като се спестят транспортните и логистични разходи и се съкратят веригите на доставки, цените ще паднат с 15%.

Другата ключова причина за високите цени на хранителните стоки в момента се крие в регулатора КЗК, която по буквата на закона трябва да се бори ефективно със спекулата, но реално бездейства. Съставът на КЗК сега е изцяло доминиран от приближени на ГЕРБ, включително по роднинска линия.

Всичко това може да се промени и отново българите да се изхранват с качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти, родени и произведени от плодородната ни и слънчева земя, смятат от коалицията.

Насърчаването на работата на малките и средни ферми е важна стъпка за възраждане на родното земеделие.

Според експерти, ако фермерите продават стоката си директно на българските пазари, цените ще паднат с още 20%.

Обединението "Продължаваме Промяната - Демократична България" планира да се пренасочат европейските средства към малките и средни ферми. Ще се следва политика за нулева толерантност към корупцията, която дълги години ощетяваше честните производители с източване на средствата за земеделие към приятелски кръгове на управляващите 12 г. страната ни. Сега има воля да има повече субсидии за малки и средни производители на мляко, месо, плодове и зеленчуци. Ще помогнем на фермите да модернизират производството си, за да са по-ефективни, както и да се кооперират, за да могат да произвеждат на по-ниска себестойност.

В управленската програма на ПП-ДБ е предвидено да се насочат инвестиции към поливни системи за подкрепа на поливното земеделие в основната животновъдна инфраструктура, фуражното и оранжерийното производство. Българските детски градини и училищата ще имат възможност да се снабдяват приоритетно с пресни храни местно производство, с високо качество и без пестициди, на най-добрата цена.

Планира се и въвеждането на дългосрочна стратегия за развитието на селските райони, за да се навакса голямото изоставане от последните десетилетия. Ще се осигури равен достъп до конкурентен и честен пазар на всички производители на храни. Държавата ще се погрижи за българските ферми така, както трябваше да го направи много отдавна, включително и с мерки за опазване на земеделската продукция от посегателства.

Има как качествените български храни да се върнат в ежедневието на българите. Това включва и силна политическа воля да се сложи край на рекета и фаворизираните фирми.

Стриктно ще се следи да не се отпуска контролът по границите, който беше затегнат по време на кабинета "Петков", така че вносни плодове и зеленчуци, които не отговарят на стандартите за безопасност и качество, да не стигат до магазините.

За да има истински реални мерки срещу спекулата, след съставяне на редовно правителство, коалицията ПП-ДБ планира да подмени състава на КЗК, за да "може Комисията да заработи по разписаните правила и в интерес на обществото".

Обединението "Продължаваме Промяната - Демократична България", подкрепено от "Обединени земеделци", БЗНС и десетки граждански движения декларират, че имат волята да осигурят условия родната продукция да радва с качеството си всяко семейство. "Има как това да стане с ясни и прозрачни политики, както и с адекватно насочване на финансирането за изграждането на модерни ферми", изтъкват от коалицията.