Парламентарната група на  ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас", защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани. Това съобщиха от пресцентъра на "Движението за права и свободи".

Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции - на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на "Лукойл", Русия и финансирането на войната срещу Украйна, посочват от ПГ на ДПС.

Въпреки предприетите мерки и действия за изпълнение на санкционния режим, наложен от ЕС, работата на рафинерията остава непрозрачна, продължава да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнява ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска.

Очакваме от компетентните органи да предприемат необходимите действия за бързо установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с рафинерията и дейността й, се казва още в прессъобщението на ДПС и добавят, че още в понеделник ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в "Лукойл" - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците.

Остават открити въпросите за назначаването на особен представител и как държавата си изпълнява правата като държател на златната акция, чрез своя представител в Надзорния съвет на "Лукойл".

Задължение на правителството е да защити националния интерес и българските граждани.

Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт, отбелязват от ДПС.

Ден по-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи от Русе, че ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане на дерогацията на "Лукойл".

"Считаме, че трябва да въведем най-либералния режим за съхранение на горива и държавата да си назначи особен представител", каза още Атанасова.

По думите ѝ "това, че правителството не може да взема смели решения, не следва да се пише в сметката на всички, които го подкрепят, защото нашата парламентарна група знае как се управлява и в криза".

Междувременно финансовият министър Асен Василев отговори на ГЕРБ, като заяви, че решението вече е гласувано от парламента.

"Парламентът вече взе решение за "Лукойл". Ако ще се предлага нещо ново, трябва да видим какво точно се предлага. То ще бъде обсъдено от цялото правителство, в това число и от министъра на икономиката", коментира пред журналисти в Ловеч министърът.