Министър-председателят Николай Денков коментира на летището, преди да излети, очакванията си от предстоящото еднодневно посещение във Виена, където ще обсъжда с канцлера Нехамер ветото на страната против присъединяването ни в Шенгенското пространство. На фона на визитата австрийският вътрешен министър снощи потвърди, че Австрия ще продължава да отстоява позицията си срещу над нашето присъединяване.

"С визитата днес целим да обясним ясно на австрийското общество на първо място и оттам на австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. Така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути.", каза Денков, цитиран от БНТ.

Българският премиер каза, че не очаква отговор от визитата за това дали Австрия ще вдигне ветото, или не. 

"Днес няма да получим отговор. Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Нека да припомним, че зоната Шенген е европейска зона, която позволява свободно движение на хора и стоки, защото именно така е по-добре европейските граждани",

 

Денков не поиска да коментира хипотезата България да откаже да доставя газ на Австрия от догодина, когато Украйна ще прекрати доставките през нейните газопроводи. Ако не падне ветото за Шенген, страната ни може да откаже доставки на Австрия, каза преди ден съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в интервю за австрийския "Дер Щандарт".

Според Денков обаче истинският разговор е за мигрантите и няма място за заплахи, а за аргументи.

"България в момента пази добре българо-турската граница. Тази част от работата сме я свършили. Истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти, но наши оценки показват, че само 2% идват през България", заяви премиерът.

"Хващаме много мигранти, тази работа сме си я свършили", напомни още Денков.

Относно ветото на Нидерландия премиерът заяви, че трябва да бъде убедена да изпрати мисия у нас, за да проверят какво наистина се случва в у нас. "В момента има повече чуваемост. Това, което свършихме през последните месеци, се отчита високо. Ще поканим Нидерландия да изпрати мисия в България и да провери този напредък", добави премиерът.

Премиерът ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група "Австрия-България, Румъния" д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации. В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.