Пожизнени пенсии от 500 лв. за Богдана Карадочева, Стефка Берова и още музиканти със заслуги

Решението за ежемесечните парични награди е на парламента, за да компенсира певците за загубения архив на "Концертна дирекция"

Обратно в новината

Коментари - Пожизнени пенсии от 500 лв. за Богдана Карадочева, Стефка Берова и още музиканти със заслуги | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аргумента е нелеп- ами ако утре "загубят" документите на заслужили спортисти,Васко Кеца го търсеха за много хиляди лева невнесени осигуровки и данък доходи,други работейки в чужбина десетилетия нямат никакъв принос към осигурителната ни система,напротив пенсиите на техните родители са осигурявани от вноските на всички нас?! Сега трябва да осигурим и тези измислени пенсии.Предлагам да се покрият от бюджета за заплати на гласувалите депутати.

Да потретя, че дирци упорито трият. > Това някаква подигравка ли трябва да е, след всички години принос за българската култура? Ако съм на тях и имам някой спестен лев, купувам си оръжие и този, който ми е нанесъл обидата, го пращам на оня свят. Или тези. Според зависи, кой е учвствал във взимането на решението.

Не знаех,че да не внасящ данъци и осигуровки,е заслуга към България.

Всичко това е несправедливо. При соца бяха толерирани, най-вероятно е вярно, че изобщо не са декларирали доходите си, а сега ще ползват парите на тези, които са работили на трудови договори и са се осигурявали на пълното си възнаграждение. По тази причина сега болшинството от младите се осигуряват на МРЗ, което е изгодно и за работодателя и след време ще бъдат пак на гърба на редовните. Стана така, че минималната пенсия се доближи до тази на болшинството от пенсионерите, които са се осигурявали на пълна РЗ.

Преди време четох анализ на разни финансисти, според които за родените през 1980 и след това няма да има пенсии. Защото когато се пенсионират, няма да има достатъчно население/работещи, които да внасят данъци и осигуровки от които да дойдат парите. Аз съм роден точно през 1980-та. От една страна - колкото повече осигуровки плащаме (аз и връстниците ми), толкова повече пари ще има (или поне би трябвало) за родителите ни - сегашните пенсионери. Ако не плащаме - това ще е зле за родителите ни. Но за нас, егоистично погледнато, е по-добре да се осигуряваме на минимум. От една страна възрастта за пенсиониране постоянно расте и ще я доживеят по-малко от нас, спрямо сегашните и предишните поколения пенсионери. От друга - тези, които доживеят, ще получават пенсия за по-кратко време (ако изобщо има такава). Въпросът е деликатен и не бих си позволил да критикувам и съдя хората, които се осигуряват на малка сума, говоря за пенсионни осигуровки, не за данъци. Аз лично си плащам за всичко изработено/получено (т.е. към момента се осигурявам на максимума), но никак не съм сигурен, че ще имам полза от това.

Както казваше Великия Георги Парцалев на Георги Калоянчев лека им пръст и на двамата: Ти си Заслужил Артист пък аз съм Народен. Всички знаем кой беше партиец и кой бохем.

А като ядоха кифтетата, не плакаха

що пари измъкна от държавата: то не бяха реституции, компенсации, спонсорираха я, партийни концерти...

сега почват да живеят нашироко - огромни пари са тва :))))

След 37,6г. трудов стаж трябва да работя още 6г., за да имам право да се пенсионирам. За да има за такива пенсии, някой трябва да работи. Тежко ни, на никой не му пука за наистина работещите и наистина осигуряващите са на пълния размер възнаграждение!

Едно добро, и закъсняло решение!

След Освобождението на България много от опълченците на Шипка не са получили поборническа пенсия. Ама тези,са с по-големи заслуги от опълченците!

Агент Тенев е във втория списък с пенсия от 350 лв, а Шкумбата го няма в никакъв списък!? Богдан Томов е в списъка с пенсия, а Орлин Горанов и Кристина Димитрова ги няма, защо!?

От 1990 година до днес са 34 години.Къде са им осигуровките за тези години!?

А де?

Ъъъ

Лили Иванова защо не е в списъка? Богдана Карадочева е на 3-то място. Как са я направили тази класация, някаква комисия или жури?

Баба Лила отдавна получава по 800лв., глупако - не рони сълзи за тоя рептил - и полковник о.р. я произведоха преди 20-на години.

Поредната простотия !!! Това са изпълнители "работещи" на хонорар !!!!! Защо не са се осигурявали? Защото е по-добре да вземеш кеш !!!!

Какво ще правят с огромната сума - 350 лева. Ще успеят ли да ги изхарчат само за месец?!

Чл. 6. (1) По исковете за установяване на трудов и осигурителен стаж не се допускат свидетелски показания, ако не са представени писмени доказателства, които установяват вероятността на трудовия/осигурителния стаж и които са издадени от работодателя/осигурителя, при който е придобит стажът, и по време на полагане на стажа. (2) В зависимост от характера на упражняваната трудова дейност писмени доказателства, които установяват вероятността на трудовия/осигурителния стаж, могат да бъдат: 1. трудов договор; 2. уведомление по чл. 62, ал. 3 от Кодекса на труда, от което е видно, че през посочения в исковата молба период и с посочения от лицето работодател е бил сключен трудов договор; 3. допълнителни споразумения; 4. заповеди за определяне на допълнително възнаграждение за продължителна работа или за придобит трудов стаж и професионален опит; 5. трудови книжки; 6. осигурителни книжки; 7. решения на компетентни органи за изплащане на дължимо възнаграждение; 8. договори за възлагане на управление и контрол; 9. (нова - ДВ, бр. 85 от 2023 г., в сила от 01.06.2025 г.) единният електронен трудов запис; 10. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 85 от 2023 г., в сила от 01.06.2025 г.) други подобни документи. (3) Когато с една искова молба се иска установяването на трудов/осигурителен стаж за отделни периоди от време, за да се допуснат свидетели, е необходимо писмено доказателство, относимо за всеки период от време. (4) За свидетели се допускат само лица, притежаващи писмени доказателства относно това, че са работили или изпълнявали длъжност при същия работодател/осигурител през периода, през който е положен претендираният стаж.

Пенсии ''по бедност'', социалки.

Какъв стаж, работели са на хонорар, можели са да поискат осигуряване, но не са го направили, прибирали са парички само с удръжки за ДОД.

Всъщност работели са и по двата начина. Певците поне! Техниците - осветители, озвучители и т.н. са били щатни служители. Певците също са били щатни служители с което са имали задължение да имат Н-брой участия на месец. Извън тези участия, са работели на хонорар. Но и това няма значение, защото върху хонорарите пак се удържат данъци и осигуровки

Връх на идиотията! Какви пари са вземали, вземат и сега тия тарикати - под масата, без да плащат НИКАКВИ данъци - абсолютно безочие!

изгубен архива колко удобно а тея си вземаха на ръка халтурата и не с а опрели до пенсия

Решението било взето с консенсус. Да ви пикая на консенсуса!

ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА,ПРИВИЛЕГИЙ НО ДЕМОКРАТИЧНИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС ЛОШИЯ СОЦ

ПривилегиЙ ще да е някой римлянин

Чийто хонорари с платени данъци изгорени от Костовистите?

Аз предлагам и Мик Джагър, Мадона и Елтън Джон също да получават.

Значи,сестра ми е глупак,че има признат 40 години трудов стаж и взема минималната пенсия от 527 лева.

PEYTSCH

И ние двамата сме така...

Преди години и художниците искаха пенсии,че архивът им бил изгорял.Нека пак да искат,държавата за интелигенцията е дойна крава .

В закона е предвидено ред,по който се доказва липсващия трудов стаж.Но той важи за простолюдието,а това е елит. И този елит се бореше да бъдат по-равни.

Последните години Васко Кеца има по 350-450 000 лв годишни приходи от участия..... Платил ли е данъци и пенсионни осигуровки върху тези доходи? Ако е платил щеше да получава тавана на пенсията!!!

Тавана е 3700лв. И милиарди да печелиш на повече от това не можеш да се осигуряваш. Като е толкова лесно ти що не стана кат Васко-кеца и ти да вадиш големи кинти ?

Щото не съм педал като теб и Васко Кеца

Тогав абачкай за жълти стотинки и се бий в гърдите колко голям мъж си :) хахахаха нещастник :)

Щом гледаш в чуждата паница значи твоята е празна като главата ти :) С гледане няма да я напълниш, БАЧКАЙ !

Браво! Братя Аргирови, прекарали две трети от живота си в Норвегия ,и те в кюпа!

В Интервю казаха преди няколко години, че имат двуцифрен брой апартаменти

Братя Аргирови, ще взимат пенсия и от Норвегия, не се притеснявай за тях. Там минималната пенсия е 1200 евро.

"Никола Борисов Динев, Марин Стоянов Цветков, Красимир Стефанов Янакиев, Румен Атанасов Илиев и Иван Христов Бояджиев " Някой чувал ли е за тези хора? Аз съм музикант на възраст и не съм ги чувал. Но се оказва,че те имат особени заслуги към българската държава !!!!! Не е ли редно все пак да научим какви са тия заслуги ?

Пенсията НЕ е за заслуги, а защото ги няма документите, за да докажат стаж. и да я получават. Четете с разбиране

А на Десислава Атанасова - 10 000 за огромни заслуги ................

Съжалявам да го кажа, ама това семейство Карадочева/Димитров са едни редови некадърни номенклатурни милионери и не знам за какво са им тези 500 лева. И двамата са бивши агенти на ДС, после бяха в елита на СДС, получиха огромна реституция от имотите на "кожодера" ( бащата на Богдана) и сега точат яко пари по всякакви програми. Например Димитров като композитор на някакви смешни мюзикълчета с комунистическата перачница детска вокална група "БОН-БОН" получава стотици хиляди годишно от Министерство на културата, Фонд "Култура" и т.н.

Е, то всички "звезди" по света са вербувани и работят за службите. А тълпата да припада по " талантите" им ,те друга роля нямат.

Точно на тез, едно време им раздаваха като подаръци апартаменти, трошаха луди пари и ядяха и пиеха безплатно по държавните софри и комплексите, докато народа бачкаше за 120лв. Лили-то пък още преди години се уреди, като стана учредителка на партията на мадридският измамник и за награда я направиха полковник от запаса, с една от най-високите пенсии. Ама още 500лв кой ти ги дава.

Как се копувай електорат..?!

Богдана да търси по-голяма пенсия от Костов, нали комунистите са ѝ виновни за всичко. Кой не скача е червен, кой не скача е червен...

Чакайте бе,хора! Нямало ги архивите!Е,ама и на други хора ги няма архивите!Ами на тях!? А от 1990 година са 34 години!Къде са им осигуровките за тези години!? Лъжи,безочие и наглост!

Не съм съгласеб, дали са внесли данъци за всичките си приходи? С какв оса по-различни от мизерните пенсионери?

За 15 години стаж, взимаш минималната пенсия от 745евро, във Франция също 15г стаж 763 евро. В Панеленото гето бачкаш 40 години за имаш право на мизерна пенсия

В Мадрид( пенсионер) дойде при децата си от България и се уреди да взима помощи 524евро(без ден стаж тук) на месец и си цуцка пенсията от България, пече се на слънце, хапва си хубава храна и се наслаждава на живота сред щастливи хора

изискава се обаче 10 години постоянно пребиваване и навършени 65 години и се приспада българската пенсия. 677 евро е социалната пенсия.

Осигурява ли са се като обикновените българи в НОИ и върху какви суми

На Лили колко са дали?

Поне 88 ... години.

По-точно, почти 85 - родена е на 24.04.1939г., в гр.Кубрат.

Едни бачкат 40г. яко за 500лв. , а други цял живот цигу мигу и накрая хоп също 500лв. Е няма справедливост в БГ.

че към концерта дирекция работеха сигурно стотици музиканти ! И сега какво??? На нЕкои ще дадем ей така пари (щото бяха приближени на властта, агенти на ДС, откровени соц. номенклатури и т.н.), а всички останали ще духат супата. В конституцията пише, че всички са с РАВНИ ПРАВА. Т.е. или даваш на всички или всички духат супата. Всичко друго е ПОРНОГРАФИЯ и потвърждава, че Конституцията е само лист хартия с която може само да се забършиш след .......

Манол изтрезня ли тази седмица?

Богданка е мега реститутката, тази нямануждаот тия мижави 500лв, дано да ги дари на някой артист в нужда поне..ако има малко чест и достойнство. Щото знаем че беше глезорана на БКП и после пееше пак според вятъра за СДС!

Е тя Карадочева беше платен агент на ДС, от там не са ли и внасяли осигуровки ?