Министър-председателят Бойко Борисов получи писмо от държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, съобщиха от правителствената пресслужба.

"За мен е чест да Ви предам, от името на правителството на САЩ, най-искрени благодарности за усилията Ви да бъдат прекъснати опитите за финансови транзакции от страна на нелегитимния режим на Мадуро, като така спомагате да се защитят активите на гражданите на Венецуела", изтъква в писмото си до премиера Борисов държавният секретар на САЩ.

Помпейо отбелязва, че този важен акт на подкрепа ще помогне на страната да се върне към пътя на демокрацията и просперитета.

Припомняме, че службите у нас разследват афера за милиони, след като пари на Държавната петролна компания на Венецуела бяха са засечени в доверителна сметка в българска банка след сигнал от службите и правителството на САЩ. Става дума за големи по размер парични преводи от латиноамериканската държава в българска банка.

Титулярът на сметките е установен, а целта е била впоследствие парите да бъдат изнасяни от България. Впоследствие част от средствата са насочени към банки в други страни. Титулярът на сметката у нас е българин, за който бе установено, че има и други гражданства. Той е с инициали Ц. Ц. и е с адвокатски права.