Българският адвокат, който "има няколко гражданства" и не живее постоянно у нас, но пък е титуляр на сметката, по която са постъпвали венецуелските петродолари е Цветан Цанев, съобщи Нова телевизия.

Справка до свободно достъпни информационни масиви за него показват, че той е добре и отдавна известен у нас, а за службите определено представлява интерес заради забъркването си в няколко афери.

Първата му поява в публичното пространство е във връзка с афера с каптагон, това е в началото на 90-те години на миналия век. Следва бизнес с диаманти в Африка, заедно с Коза Ностра.

Адвокат Цанев има регистрирано "Адвокатско дружество Цанев и Партньори" с капитал 1000 лева. Последната промяна в регистрацията му е от февруари 2018 година. Собственици са Цветан Цанев и Елена Илиева.

От Венецуела милиони евро, според информацията на ДАНС, са изтичали към доверителна сметка на адвокат Цанев в България. Това е особен вид банкова сметка, към която се разкриват подсметки - практика, която позволява повече контрол - например, да се изчака с даден превод, ако сметката, до която трябва да стигнат парите има запор.

След България, средствата са се насочвали към други държави - не е ясно нито колко, нито кои. Според информацията преводите са за общо над 140 милиона лева, но това не е потвърдено официално. Досега единственото, което се казва, е, че в момента по тази сметка има 60 милиона евро. А сигналът от американското разузнаване до нашите служби за изтичане на пари от Венецуела към България е подаден в понеделник.

Засега още няма издирвани за аферата с преводите на пари от Венецуела, каза министър Младен Маринов. "Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България", каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Офисът на адвокат Цанев е в центъра на София. Не се съобщава дали там са проведени претърсвания и изземване на документи.

Сега се очакват резултатите от проверката на БНБ и ДАНС в банката, където е сметката на адвокат Цанев. "Kогато бъдат проследени преводите в последните седмици, ще стане ясно доколко тези преводи имат връзка - и техният интензитет и количество - с развитието на политическата ситуация във Венецуела", каза главният прокурор Цацаров.