Как е действала схемата, по която българска банка е получалава милиони евро парични преводи от Държавната петролна корпорация на Венецуела и ДАНС вече разследва - това коментира пред БНТ икономистът Владимир Каролев.

"Преди повече от седмица туит на венецуелски депутат се завъртя в мрежата, в него беше спомената и България. Де факто - това се оказа вярно. Във Венецуела в момента има двувластие - парламентът е под контрола на опозицията, а Мадуро контролира изпълнителната власт. Така че, най-вероятно този депутат е имал контакти с Държавната петролна асоциация и е разбрал, че се изнасят пари", обясни Каролев пред БНТ.

Той подчерта, че всеки българин може да открие сметка, ако даде пълномощно на адвоката си, в което са описани съответните цели. Службите сами трябва да потърсят отговорите и ако са закъснели, ще трябва да има уволнения, допълни икономистът.

"У нас има доста силен контрол, ако някой иска да си върши работата. За всички суми над 10 000 сте длъжни да пишете декларация откъде е произходът на парите и едно от копията отива в ДАНС, където трябва да има служители, които следят. В самия факт, че са преведени парите, няма нищо незаконно. Може да бъде незаконно основанието за превод", коментира още Каролев.

Нека не става паника по този въпрос, призова обаче той. 

"Не мисля, че това е някакъв голям срам за страната", подчерта икономистът.