В момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. Това каза председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров в студиото на bTV. Той коментира последната информация по случая, минути след края на закритото заседание на управляваната от него комисия, на която са били изслушани ръководителите на ДАНС, МВР, прокуратурата, разузнаването и военна информация.

"В момента, в наличност са около 60 млн. евро, постъпили са в доверителна сметка на адвокат. Името не е споменато, не е необходимо. Не сме се интересували за името, защото разследването е в начален етап", каза Лазаров и допълни, че лицето, което е получило парите има освен българско и чуждо гражданство.

По думите на Лазаров, банката е българска, оказано е съдействие от БНБ. "От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари", посочи председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност.

"Смущаващо е, че сумата е голяма. Като казваме постъпили са тук, това не означава, че са били предназначени да бъдат похарчени тук. Вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби", заяви  Лазаров. Той посочи, че основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди. "Вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България", допълни председателят на комисията.