Взети са всички мерки наличните средства по тези сметки да бъдат блокирани. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти за осъществените парични преводи за милиони евро от Държавната петролна компания на Венецуела в български сметки.

Той добави, че се работи активно по случая. "Споменава се име, споменава се и банка. Нека ДАНС си свърши работата във въпросната банка и когато тази работа бъде свършена и получим целия анализ, ще можем да направим изводи", каза още главният прокурор.

"Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин. Парите от българската банка са излизали на различни основания и към различни банки. Основанията в повечето случаи са свързани с търговски цели. Работи се по отношение на лицето титуляр, като той е и български гражданин. Лицето, регистрирало сметката, е адвокат. По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти", каза още той.

"В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън", обясни Цацаров.

В рамките само на няколко часа днес главният прокурор посети Министерския съвет за среща с американския посланик и с премиера, беше и л президентството, а сега е в парламента. Посещението при държавния глава Румен Радев се е провело в ранния следобяд.

С него са били председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов. Според изданието акцент на разговорите са били сигналът от САЩ за преводи на пари от Венецуела в България и разследването за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.