На влизане в Народното събрание тази сутрин представители на парламентарните групи коментираха какви са очакванията им за днешното заседание и дали ще бъде подкрепен проектокабинетът на ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ, ИТН, БСП, "Възраждане" и "Величие" са категорични, че няма да подкрепят правителство с мандата на първата политическа сила. Председателят на ДПС Делян Пеевски пък обяви, че почетният председател Ахмед Доган също е препоръчал кабинетът на ГЕРБ да не бъде подкрепен, но Пеевски ще изпълни волята на хората.

"Ще бъдем в абсолютно пълен състав и ще гласуваме "против", заяви пред журналисти съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Това мнение сподели и другият лидер на формацията Асен Василев, според когото "подкрепа за котка в чувал няма как да бъде дадена".

"Ясно сме заявили, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Още повече да подкрепим правителство, което нито има програма, нито законодателна програма, нито е ясно какви политики ще води, е абсолютно несериозно. Така не се търси подкрепа за кабинет", заяви Василев, цитиран от bTV.

Малко преди него в парламента влезе и Лена Бориславова, която посочи, че "самият Бойко Борисов се надява този кабинет да не мине, аз на негово място също бих".

"50% от кабинета е с министри, които бяха свалени преди няколко години, другите 50% са на Делян Пеевски. Никой не би искал такъв кабинет", подчерта Бориславова.

Снимка: БТА

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров също беше категоричен, че групата му няма да даде подкрепа за проектокабинета на ГЕРБ.

При всички положения правителството ще бъде гласувано, какъв ще бъде резултатът, не мога да знам.  Как ще бъде гласуването на нашата група - категорично няма да подкрепим предложения кабинет. С оглед на течащите събития в някои от политическите сили, очаквам всякакви изненади, коментира Зафиров, цитиран от БТА.

Достойнството и честта се притежават, те нямат цена, те просто са безценни, каза на влизане в Народното събрание и депутатът от "Има такъв народ" Атанас Балабанов.

"Всички ще влезем в пленарната зала и всички ще гласуваме единодушно "против", категоричен беше и заместник-председателят на парламентарната група на "Величие" Дарин Георгиев, цитиран от БТА.

Георгиев каза, че снощи и днес парламентарната група се е събрала и е с нагласите да гласува против предложения проектокабинет. Както са първоначалните ни обещания, добави той.

Няма натиск към нито един член от нашата парламентарна група за това как да гласува днес. Зам.-председателят посочи, че по първоначални нагласи няма да има хора от парламентарната група, които да променят мнението си.

От "Възраждане" също не са променили желанието си да не подкрепят правителство на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски призна, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган им е препоръчал да не подкрепят правителство на ГЕРБ. Той обаче, заяви, че ще изпълни волята на хората, които искали правителство.

Днес в 13:00 часа се очаква народните представители да гласуват проектокабинета на ГЕРБ-СДС с кандидат за премиер Росен Желязков.