Министър-председателят Бойко Борисов беше удостоен с почетен знак за принос към българистиката и развитието на двустранните отношения от вицепрезидента на Университета за чужди езици "Ханкук" в Сеул Чу Ки-сонг.

"Убеден съм, че отношенията между България и Република Корея ще се развият много бързо в редица сфери след днешните разговори - и в областта на енергетиката, и на туризма, машиностроенето. Затова трябват кадри", каза премиерът пред корейските студентите, които изучават български език в Сеул.

Борисов посочи, че е заявил пред корейския си колега Ли Нак-йон, че няма по-добро и красиво събитие, с което догодина да се отбележи 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, от един голям корейски завод в България.

Пред студенти на университета "Ханкук" премиерът отбеляза, че през последната година и половина се откри Глобалният мозъчен тръст на Китай в София, а преди три месеца бе открит офис на Световната банка в България като такива има два - в Индия и в София.

Снимка: Правителствена служба на Министерския съвет

"Европейската комисия даде много добър ресор за България - свързан именно с това, което правим и днес в Корея - образование, иновации, спорт, култура, университети, академии. Това е ресор на бъдещето", акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че от вчера българин е начело на МВФ - Кристалина Георгиева.

Снимка: Правителствена служба на Министерския съвет

"Страната ни отново бе избрана да председателства Берлинския процес догодина. Казвам отново - не в буквалния смисъл, но преди само една година председателствахме Съвета на ЕС и тогава в София се проведе Срещата на върха за Западните Балкани. Даде се даде тласък за мира и за по-нататъшните стъпки за приемането им в ЕС", заяви премиерът Борисов пред корейските студенти. Той акцентира, че ще се подходи подобаващо към обмена на студенти и преподаватели между Софийския университет и сеулския "Ханкук".

Снимка: Правителствена служба на Министерския съвет

От началото на следващата учебна година се предвижда да има реципрочност между двете държави и по отношение на стипендиите. Министър-председателят Бойко Борисов подари книги на Катедрата по българистика в университета в Сеул и пожела успех на студентите. Те от своя страна го удостоиха с плакет за признание за приноса му към развитието на българската студентска програма в "Ханкук" и за продължаване на добрите отношения между Република Корея и Република България.

През 2005 г. в университета в Сеул е създадена Катедра по грецистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти се записват да изучават български език. Те получават знания по българска политика, икономика, култура и традиции. Част от тях пътуват всяка година за академичен обмен в България в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и във Великотърновския университет. През 2019 г. в университета в "Ханкук" е създаден и Център по българистика (Asian Hub Center for Bulgarian Studies- ACBS). В България корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ "Св. Климент Охридски" в специалността "Кореистика" от 1995 г. с преподавател, изпратен от Република Корея. Корейски език се изучава от осми клас и в 18 СУ "Уилям Гладстон" в София от учебната 2011/2012 година. Това е първото училище в Европа, в което има редовно обучение по корейски език.