В деня, в който партиите зад кабинета "Денков" се упрекваха за "плаващи мнозинства", ГЕРБ-СДС отново не подкрепи ПП-ДБ. Новото "плаващо мнозинство" се оформи при гласуването на законови промени, внесени от Министерския съвет. В него се предлага да отпадне забраната за регионалните дирекции на "Гранична полиция" и те също да имат право да използват специални разузнавателни средства /СРС/.

"Против" гласуваха депутатите на Бойко Борисов заедно с всички от "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ". "За" предложението бяха само от ПП-ДБ, а идеята е на Бойко Рашков още от времето му на вътрешен министър.

В момента от МВР право да искат използване на специални разузнавателни средства имат Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/, ГДГП, дирекция "Вътрешна сигурност" и областните дирекции на МВР. ГДГП разполага с териториални звена - регионални дирекции "Гранична полиция" /РДГП/, които не са сред изброените субекти, имащи право да искат използването на специалните разузнавателни средства, се посочва в мотивите на законопроекта на МС.

Седемте дирекции отговарят за съответната гранична зона, в това число за въздушната граница. Отдалечеността на повечето РДГП необосновано увеличава необходимото време и ресурси, финансови и човешки, свързани с искането за използване на специални разузнавателни средства. За преодоляване на изложените затруднения със законопроекта се предлага като субекти, които имат право да искат използване на специалните разузнавателни средства, наред с ГДГП да се добавят и РДГП, мотивират предложението вносителите.

Според тях предложението цели да обезпечи изпълнението на функционалните задължения на полицейските органи на ГДГП по извършването на оперативно-издирвателната дейност и разследване на престъпления. Осигурява се на ГДГП право на достъп до електронната система на БНБ. По този начин ще се гарантира извършването в пълен обем на дейностите по документирането на престъпления, като се събира и информация за финансови средства, придобити от престъпна дейност.

"Ако ние позволим това, ще облекчим процедурата по искане и разрешаване използването на специални разузнавателни средства в период, в който страната ни е "нападната" от мигранти, наркотрафиканти и всичко, което преминава през границите и се нарича контрабанда или трафик", коментира бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България", цитиран от БТА.

Според него при сегашната процедура минава твърде дълго време, през което "и наркотрафикантът, и мигрантът, и всички останали, за които са получени сигнали, че ще извършат нарушение през граничния пункт или през зелената граница, вече ще са преминали".

"Колкото повече стават субектите, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства, толкова повече става опасността да бъдат нарушени правата на гражданите", смята Елхан Кълков от ДПС.

Според Димо Дренчев от "Възраждане" в България има проблем с незаконното подслушване и проблемът не е в този закон, а на съвсем друго място. Той добави, че лично е бил жертва на подслушване. Николай Дренчев от "Възраждане" посочи, че трябва да има коренно различно отношение към службите за сигурност от депутатите.

"Доводът, че тази инициатива е на МВР, мен силно ме притеснява и е една от причините да не подкрепя решението. Инициативата на МВР е от времето на Бойко Рашков", обясни Маноил Манев от ГЕРБ-СДС. "Когато Бойко Рашков и Атанас Атанасов ме убеждават, че СРС са безопасни, започвам да се притеснявам. Притеснявам се за начина, метода и целта за прилагане на СРС-та от толкова ниски нива", коментира още депутатът.

"Не виждаме логика да бъде свалено нивото на достъп до СРС при положение, че същото би могло да бъде направено примерно за регионалните дирекции на ГДБОП, които имат много повече искания за ползване на СРС", коментира Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". Той отбеляза, че в изменението на закона на РДГП се дава достъп и до масивите на БНБ. "В нас остава впечатлението, че с промените някой се опитва да си запази, не толкова видимо от София, вратичка, за достъп до информация, която ще бъде използвана едва ли само за оперативна работа", коментира депутатът.