От БСП и "Възраждане" изразиха тревога, че "плаващите мнозинства" в парламента пречат на работата на парламентарните комисии. Лидерката на БСП Корнелия Нинова даде за пример вчерашното заседание на правната комисия, по време на което ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" попречиха на изслушването на правосъдния министър Атанас Славов за избора на нов главен прокурор от ВСС. Нинова недоволства, че заради това не са били разгледани и промените в Наказателния кодекс, сред които предложения на социалистите.

"От началото на парламента нямате нито един закон приет с мнозинството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Карайки се за постове за власт, блокирайки си собственото мнозинство, не искайки да изслушват министър провалят целия дневен ред на комисията и този закон отново е на трупчета. Намерете начин, придвижете този закон!", каза соцлидерката, цитирана от БНР.

Петър Петров от "Възраждане" също заговори за плаващи мнозинства, които блокират работата на комисии.

От партията предупредиха, че обсъждането на референдума за българския лев също не може да достигне до ресорните комисии. "Проекторешение за разглеждане на референдум, срокът за което, държа да кажа на всички народни представители, изтича на 7 юли, да бъде взет от Народното събрание. Това е апел към всички председатели на комисии, да не си прехвърлят топката, дали водеща да го гледа или подпомагащите - на "Възраждане" не пробутвайте тези шмекерии. Работим по правилника. И да ви накараме и вие да го спазвате", отбеляза депутатът.

Снимка: БТА

Лидерът на партията му Костадин Костадинов пък припомни, че още при сформирането на това правителство, са заявили, че то няма как да бъде стабилно, няма да издържи дълго и ще предизвиква много по-сериозна политическа криза. "Виждаме, че политическата криза не се разреши, а се задълбочава, защото предстои да се избират ръководители на институции с изтекъл мандат, за което аз съм сигурен, че още няма никаква договореност вътре в тази тъй наречената коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС", заяви в кулоарите Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" обаче припомни, че "нека да не забравяме, че ДПС гласува този кабинет, че те участват заедно в по-голямата част от решенията, които се вземат". "И това, че имат дребни личностни противоречия, въобще не значи, че имат сериозни концептуални различия. Те са едно, разделено на три. В момента обаче управляват заедно", обобщи той.

Пръв недоволството си от "плаващите мнозинства" изрази тази сутрин в парламентарните кулоари Кирил Петков. "Няма да имат дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства", обвини той.

Бойко Борисов отвърна, че ГЕРБ са поели ангажимент само за подкрепа на съставяне на редовен кабинет с втория мандат и нищо повече. Нямаме друг ангажимент, каза лидерът на ГЕРБ, като напомни, че в НС подкрепят по-добрите закони, каквито са техните. Той отвърна на ПП, че безусловна подкрепа за техни закони и коалиционно мнозинство има само при подписано коалиционно споразумение. Ние предложихме коалиция, те отказаха, искат 63 депутати да управляват 240, обобщи Борисов.