В изявление за медиите в парламента съпредседателят на "продължаваме промяната" Кирил Петков атакува ново мнозинство - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"Цялото общество е настръхнало по темата на смяната на Гешев със Сарафов, за наша огромна изненада изслушването на правосъдния министър беше блокирано с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Какво има да се крие", заяви Кирил Петков.

Поводът бе отхвърлянето вчера на законопроекта на ПП - ДБ за промяна в КПКОНПИ. На първо четене мина само проектът на ГЕРБ, както и вчерашното заседание на правната комисия, където не се състоя изслушването на министъра на правосъдието Атанас Славов. То беше блокирано с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Двата варианта на Антикорупционния закон на ГЕРБ-СДС и на "Продължаваме промяната" са близки един до друг. На първо четене беше приет техния и отхвърлен нашият отново с мнозинството ГЕРБ, ДПС, "Възраждане". "Има една основополагаща разлика между двата закона. В нашия закон ние казваме, че цялото Народно събрание трябва да избере най-добрите председатели, които да оглавяват комисията, за да гарантират, че наистина се работи срещу корупцията. Те искат да се сложи по един член от всяка партия. Как комисията ще разследва партиите, ако председателите са от всички партии и има голям риск за конфликт на интереси между различните партии", каза депутатът.

Няма да има дълголетие, ако ГЕРБ продължи с плаващите мнозинства, а ние да сме им смокинов лист, каза той. Това не е само предупреждение, това е призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система. Ако си мислят, че това ще се получи, ние просто няма да го приемем, добави той.

Петков допълни, че от ПП-ДБ нямат проблем ГЕРБ-СДС да имат повече комисии, "за да могат да контролират правителството в първата ротация". Нашият страх е колко от комисиите ще отидат при ДПС и колко - при "Възраждане", посочи съпредседателят на ПП.

Щастлив съм, че комисията по европейски въпроси беше запазена при нас, защото ако тя беше отишла при "Възраждане" - хора, които даже не стават, когато европейският химн тече, щеше да е обида за европейските ценности".