"Докато едни и същи хора се занимават с това и колкото и закона да приемат, те очевидно няма да имат резултат. Борбата с корупцията трябва да бъде борба с ясни резултати и те са свързани със съдебната система", заяви пред БНР Ивайло Калфин - специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.

В предаването "Неделя 150" той коментира случая с изнесените от депутата Елена Йончева ауди записи, в които се чуват разговори на министъра на културата Боил Банов и след които се прави извод, че той се опитва да спести плащането на неустойка от 700 хиляди лева от страна на консорциума "Златна Сердика", изпълнител по проекта Ларгото в центъра на София:

"Проблемът не е в подадения сигнал в ОЛАФ, а в това, което се случва в държавата. Тя показва за поредния пример за посредственост в държавното управление. Както и да го гледате - дали като корупция или като несвършена работа и после замазване на това с някакви променени документи - това е посредственост, мърлящина, която можем да видим в почти всички области на управлението".

Калфин предполага, че чиновниците, изнесли информацията, ще бъдат наказани или уволнени и ще бъде казано, че въпросът е приключен:

"Точно това дава сигнала за корупция. Може всичко да е чисто и идеално, обаче репресията срещу този, който изнася информацията, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от изнесените данни. Европейският подход е свързан не само с работата на европейските институции, а и с това как тук, у нас, работят институциите, законът как пази тези, които си позволят да изнесат информация за злоупотреби и как реагират органите на реда за това да има разследване и ефективен резултат на края. Бързината на прокуратурата съвсем не гарантира, че има резултат от това нещо".

А бързата реакция на прокуратурата е била за да свали общественото напрежение, смята Ивайло Калфин. По думите му обаче прави впчатление и друго - че прокуратурата се захвана приоритетно с най-острия депутат от опозицията - Елена Йончева, срещу която започна разследване:

"Ако тя излезе човекът, който е виновен за всички безобразия в КТБ, то пак пращаме на друго място диалога, а не там, където му е целта. Такива факти пораждат съмнение и недоверие в цялата система".

"Очевидно с флашки няма да преборим корупцията. Тя се плаши единствено от правосъдие, което е обективни и ефективно. Далеч не се славим с ефективно правосъдие. Когато имаш бавно, мудно или контролирано правосъдие, онези, които уреждат сделки, лобират за обществени поръчки, които дават под масата и вземат такива пари, те не се плашат от такова правосъдие", коментира от своя страна Гроздан Караджов - създател на сдружение "Граждански съвет".

В този казус се вижда, че нито обвиняващият извоюва някаква чиста позиция на бореца срещу корупцията (Елена Йончева), нито пък министърът, който скочи и каза, че е защитавал държавния интерес, излезе честен, подчерта той и добави:

"Ако е имало такова изнудване няколко години поред, въпросът е защо през това време този министър не е съобщил на органите. Другото - ако този "добронамерен служител" е записвал точно, за да покаже и да изясни тези факти, не ги е занесъл още тогава тези записи при органите. Очевидно, че тази изнудваческа схема е посята от управляващите, от политиците, за да създадат този обръч от фирми, които наистина се хранят от евросредства. И освен хранене на наши фирми - това е и на партийно лоялни лица".

За бързата реакция на прокуратурата по случая Гараджов изказа мнение: "Когато има сериозен политически ефект от определено политическо действие, прокуратурата скача като попарена. Това очевидно е случай, който се е търкалял дълго време и затова и подготовка не е било нужно да се прави".

Според него е притеснително, че винаги, когато дойде момент за правосъдие и справедливост, сме склонни да погледнем навън. Спрели сме да вярваме на нашата правосъдна система, добави той. За какво се използват законите - това е важното, коментира Караджов и обясни:

"Търси се корупция по високите етажи на властта. Погледнете този общия репресивен апарат - кого подгони през 2017 г. - 4-5 от реформаторите. Защо - да се елиминират естествените говорители на възможната дясна опозиция - да се занимават със съд, прокуратура, следствие, КПКОНПИ, полицаи... да се овалят в цялата тази кал, а после съдът и да ги оправдае - какво значение има, те вече са приключени политически. Докато законите се използват с репресивна сила... сега точно до Елена Йончева и КТБ ли се опря, там само един човек ли има, който е взимал пари?".

Двамата събеседници коментираха и темата за изборите.

Ивайло Калфин смята, че активността за предстоящите европейски избори ще бъде много ниска:

"Тези алтернативи едва ли вдъхновяват много хора. Аз ще гласувам не за големите играчи, които се размахват с такива кални сценарии на игрището. Омръзна ни от тази политика. Не виждам в тази предизборна кампания да има сблъсък на тези, идеи, политики, алтернативи. Това липсва и имам лошото подозрение, че ще липсва до деня на изборите. Единственото, което може да се направи, е да бъдат наказани и едните, и другите".

Според Гроздан Караджов това е сценарий:

"3 месеца преди изборите се започва разхвърляне на едни флашки и компромати, които по скоро ще одраскат драмата големи мастодонта, но няма да ги наранят. Това няма да са атаки, които ще стигнат до сърцето".

Той изказа мнение, че в последните 2 години БСП няма нито една смислена политика: "БСП излиза и крещи за нещо, което се забравя за 3 дни". Караджов е категоричен, че БСП няма да победи ГЕРБ на европейските избори.

Калфин подчерта, че хората с ТЕЛК в България не са повече от тези в Европа. Според него работещите в тази система са поставени в лоши трудови отношения и условия. "Подреждането на системата не става с репресия", категоричен е той. По думите му действията на прокуратурата ще накара и малкото останали лекари в ТЕЛК да спрат да работят.