План за изход от кризата в Столичния общински съвет обсъждат днес от 11 часа кметът Васил Терзиев и общинарите от ПП-ДБ, БСП, "Синя София" и "Има такъв народ". 

"24 часа" съобщи, че разполага с документ с плана, според който трима души ще се сменят като председател на СОС. Планът вече бил подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от "Спаси София". Идеята е начело на общинския съвет да се редуват Вили Лилков от "Синя София", Иван Таков от БСП и Борис Бонев от "Спаси София.

Идеята е първи начело на СОС да застане Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев ще поеме лидерството в местния парламент от септември до декември 2024 г.

Всеки от тях трябва да се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат. На следващо заседание се избира следващият по ред.

Направена е уговорка, че тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

На пропорционален приинцип формациите, които подпишат предложения План за управление и развитие, ще си разпределят и председателските места в комисиите на СОС.