Местна коалиция "БСП за България" няма да има представители в срещата, организирана от общинските съветници Вили Лилков и Карлос Контрера в Столична община на 28 декември, четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Градския съвет на БСП - София.

В официална позиция общинските съветници от групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС) заявяват, че тази среща има за цел да подготви "сглобката" между "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) и ГЕРБ-СДС в Столична община, предава БТА.

"През последните четиридесет дни групата на МК "БСП за България", единствена в СОС, показа отговорност и разум като участва в преговорите, инициирани от първата политическа сила ПП-ДБ-СС, конструктивно, професионално и с конкретни решения за бъдещето на града ни", пише в позицията на общинските съветници от групата на социалистите.

На двете срещи подробно аргументирахме предложенията си по важните политики и откроихме основните приоритети за работата на СОС, за част от които внесохме и докладите си. От първия ден заявихме, че разумът и диалогичността трябва да са водещи в политически сложно конфигурирания общински съвет. Трябват работещи решения, които да се реализират от стабилно мнозинство, сформирано на основата на общи принципи и политики, в интерес на гражданите на София, но и при съобразяване с "червените линии", които избирателите са поставили на всяка от политическите формации", заявяват общинските съветници от левицата.

В позицията си те отбелязват, че, за съжаление, тези срещи не са дали очаквания резултат. "А твърдо заявената ни позиция за запазване на културно-историческото наследство беше грубо погазена от управляващите държавата, чието представителство е най-многобройно и в Столична община", пишат те.

Всички ние носим политическа отговорност пред избирателите си за изпълнение на обещанията в предизборните си програми. Управлението не може да бъде индулгенция за погазването им. Затова ние прекратихме преговорите с ПП-ДБ-СС след незаконното и варварско унищожаване на Паметника на Съветската армия, завяват още от МК "БСП за България".

За нас е ясно, а и за повечето софиянци, че водещо през последните седмици беше не желанието за преодоляване на кризата в СОС, не благосъстоянието на града, а втвърдяването на сглобката и пренасянето ѝ в управлението на София, се посочва в позицията, в която се заявява, че двете най-големи групи в СОС ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС очевидно подготвят възпроизвеждането на некоалицията в Столична община, посочват още в позицията си от МК "БСП за България".

Общинските съветници от групата на социалистите в СОС смятат, че организираната от общинските съветници Вили Лилков и Карлос Контрера среща на 28 декември 2023 г., четвъртък, цели точно това. "А ние ще продължим да работим конструктивно, разумно и отговорно за града и за хората в него", категорични са те в позицията си.

На 18 декември Столичният общински съвет за пореден път не успя да избере председател.