За пети поред път Столичният общински съвет (СОС) не успя да избере председател, въпреки че най-голяма общинска група "Продължаваме промяната - Демократична България " - "Спаси София" смени номинацията си и предложи за поста най-възрастния общински съветник инж. Грети Стефанова от ДБ. Така без работещ Столичен общински съвет ще завърши 2023 г.

Изборът днес беше между Грети Стефанова и кандидата на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. Никой от двамата обаче не успя да събере необходимите 31 гласа в 61-местния градски парламент. Във вота не участваха БСП, "Възраждане" и ГЕРБ.

От 30 гласували общински съветници Стефанова събра 22 гласа, а кандидатът на "Има такъв народ" Пламен Данаилов - 6. Два гласа бяха недействителни.

Последва балотаж, който очаквано не даде отново резултат. 29 общински съветници упражниха правото си на глас, има една недействителна бюлетина. Грети Стефанова получи 23 гласа, а за Пламен Данаилов - 5.

СОС реши следващото заседание да се проведе на 11 януари.

Темата за демонтажа на Паметника на съветската армия доминира заседанието на общинарите. По-малко от час след началото му съветниците от БСП и "Възраждане" демонстративно напуснаха залата подобно на действията на колегите им в парламента.

В кулоарите на общинския съвет кметът на София Васил Терзиев коментира, че има нужда от мъдрост, има нужда от решение сега. "Нашето предложение е да изберем временен председател на Столичния общински съвет (СОС)- Грети Стефанова, за да можем да решим част от неотложните проблеми на града", каза още той.

Той обясни, че неотложните проблеми са свързани с разплащането на част от проектите с европейско финансиране, където има опасност от загуба на безвъзмездна финансова помощ и риск за следващите етапи на тези проекти.

"Има 70 млн. лева за плащане и 0 лева по сметките. Това е наследство, с което аз трябва да се разправям. 70 млн. лева, които няма с какво да ги разплатим", подчерта столичният кмет.

Кандидатурата на Грети Стефанова за председател на СОС бе анонсирана в началото на заседанието от общинския съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев. Днес правим стъпка към разбирателство и призив отговорността да стане водеща, посочи Бонев. Той обясни, че Грети Стефанова е най-възрастният общински съветник, с най-много житейски опит в СОС, а преди това и в администрацията. Бонев призова общинските съветници да загърбят своето его и да дадат гласа си за Стефанова. В противен случай, предупреди той, софиянци няма да видят реализация на проектите за канализация, инфраструктура и подобренията, зад които предизборно всяка една от партиите е стояла. Призивът за егото подразни БСП, "Възраждане" и ГЕРБ, които ги обвиниха в "лицемерие" и "беззаконие".

"Ясно чухме, че той (Борис Бонев - б. р.) в коалиция с ГЕРБ не иска да влиза и няма как да подкрепим Грети Стефанова за председател на СОС", заяви общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

Ако ще има ляво управление на София, ние няма как да бъдем част от него, заяви и общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. От три седмици ние предупреждаваме, че в София се готви тежка червена сватба. Всички, изказват съжаление, че тя не се състоя заради нарязването на Паметника на Съветската армия, каза Георгиев. Според него тайно, извън прожекторите, се водят разговори между ПП-ДБ-СС заедно с групата на БСП в СОС. Имало е разговори с Корнелия Нинова, никой от тях не отрече, коментира Георгиев.

По думите му "всички циркове за разговори и изпращането на писма били за отвличане на вниманието и поста на председател на СОС да бъде даден на БСП". Ясно чухме, че Борис Бонев в коалиция с ГЕРБ не иска да влиза и няма как да подкрепим Грети Стефанова за председател на СОС, заяви от своя страна Антон Хекимян. 

Според Иван Таков от "БСП за България" целта е да се направи на местно ниво националната "сглобка", което най-вероятно ще стане след Нова година. Таков каза, че по време на разговорите досега с "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") от "БСП за България" са показали техните приоритети и са искали да видят тези на отсрещната страна, но не получили никакъв отговор. От групата на "БСП за България" в СОС поискаха оставката на областния управител на София-град Вяра Тодева, на нейния заместник, както и на кмета на район "Средец", заради премахването на Паметника на Съветската армия.

От "Възраждане" определиха отношението към МОЧА като "фашистко" и заявиха, че се чували слухове, че разчленяването на фигурите сега е, за да се осуети евентуално мнозинство в София между ПП-ДБ и БСП. И от "Възраждане" и от БСП допуснаха, че в крайна сметка "ГЕРБ ще се мушнат под чаршафите с ПП-ДБ и СС". Това щяло да стане след Нова година, а при такъв сценарий се говорело, че "Спаси София" ще се оттеглят от коалицията, спечелила местните избори.