ГЕРБ внесе в деловодството на парламента втори вот на недоверие към кабинета по същата тема - провал с Министерството на инвестиционното проектиране. Това стана, след като управляващите изненадващо им отвърнаха с процедурна хватка, обявиха кворум и проведоха обсъждане на първия вот, като ще го гласуват утре.

„Все още имам подкрепата, и се надявам да я имам и за в бъдеще, на другите две парламентарни групи”, каза премиерът в коментар на това, че няма подкрепа от ГЕРБ и „Атака” (които не дойдоха в залата - б.р.), а беше заявил, че ще си подаде оставката, ако няма парламентарна подкрепа.

По думите му в пленарна зала на обсъждането на вота ръкоплясканията са били значително повече от скандиранията „оставка”, и определи скандиранията и ръкоплясканията като малко по-нервна обстановка в обществото, защото парламентарното представителство било огледало на обществото.

„По-голямата нервност пречи на цялото ни общество да вървим по-устремено напред”, заяви Орешарски.

Той съжали, че ГЕРБ не са дошли да си развият мотивите за вота и нямало истински дебат. Вместо това говорил на основата на писмените им мотиви, които определи като "неверни, неточни или хипотетични твърдения".

Премиерът отрече за Министерство на инвестиционното проектиране да са харчени много пари, както се говори за милион, и обясни, че на неверни твърдения няма какво да отговаря.

"
Дайте да видя поне една фактура за изхарчени милиони в министерството", призова той.

Орешарски каза още, че в началото на мандата били направени между 5 и 10 на сто съкращения във всички звена на централната власт.
Всички допълнителни щатни бройки извън прехвърлените от регионалното министерство били за сметка на други министерства, без изключения, и нямало нито една щатна бройка в повече.

В отговор на въпрос за предупрежденията на синдикатите за масови протести Орешарски каза, че очаква синдикатите да дойдат на среща и да заявят исканията си. Премиерът бил готов да коментира всякакви синдикални въпроси, които са в правото си да представят.

Според него техните искания са били удовлетворени много преди да вземат решение за протести, но ако имат нови – може отново да разговаря с тях.

По повод решението за освобождаване на преференциалната акция в БТК коментира, че правителството е изпълнило условията по приватизационния договор, сключен от друг кабинет.

По-късно от Димитър Главчев от ГЕРБ коментира, че не премиерът не е легитимен, защото има подкрепата на 120 депутати - на БСП и ДПС, предаде БТА.

"Нужни са му 121 народни представители. Да каже кой е единият", призова  зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Вижте снимки от парламента