Президентът на КНСБ Пламен Димитров прекъсна заседанието на Министерски съвет, за да връчи декларация от името на синдиката.

"В пощите започнаха, според мен ще следват и във въгледобива, ще продължат в цялата енергетика, която е силно дебалансирана и никакви решения не помагат", каза Димитров пред журналисти в Министерски съвет.

Той изтъкна, че има напрежение и в транспорта. По думите му железниците са на прага на колапса.

"Ако няма намерение да се внесе яснота и прозрачност кой управлява държавата, няма да има дълъг живот и това правителство, и този парламент”, каза Пламен Димитров.

"Даваме време в следващите две-три седмици - до 15 октомври, да преговаряме и да видим дали имат намерение да вземат някое от нашите искания в социалната сфера и в икономиката. Междувременно синдикатът ще определя своите стъпки във всички сектори и сфери, защото има напрежение", обясни синдикалистът.

Едно от исканията на КНСБ е въвеждането на необлагаем минимум в плоския данък. Според сметките на синдиката по този начин между 600 и 650 милиона лева на годишна база щели да останат в джобовете на  работещите българи.

От КНСБ искат в бюджета за следващата година да се предвиди увеличение на бюджетните заплати поне с 10% .

Около 1000 служители в "Български пощи" излязоха на протестно шествие в София, като настояха да им бъде изплатена държавната субсидия от близо 21 млн. лв. за 2011 г., както и да се прекратят опитите за приватизация на дружеството.

Петър Чобанов: Да не се изостря социалната ситуация

С наличния ресурс, не виждам как ще се справим с въвеждането на необлагаем минимум, заяви финансовият министър, цитиран от БТА.
Той каза, че се взимат мерки за повишаване на събираемостта на приходите.

Според Чобанов, може да се постигне увеличаване на разполагаемия доход на хората с мерки, които да рестартират икономиката, заетостта.

Той каза, че за това ще помогнат и мерките, които се подготвят в областта на конкуренцията и антимонополното законодателство.

По думите на Чобанов вратата за въвеждане на семейно подоходно облагане или елементи от него продължава да стои отворена.

Министърът разчита на диалога за това какво и колко е възможно да бъде отделено допълнително за социална политика през следващата година.

Не виждам причина в момента да се изостря социалната ситуация или социалния диалог, отбеляза Чобанов и добави, че има известно основание следващата година минималната работна заплата да бъде увеличена